A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Putyintól függ Washington: több millió dollárnyi nukleáris fűtőanyagot vásárolnak az oroszoktól


Az USA és Európa is nagy bajban lenne, ha Moszkva felmondaná a nukleáris vásárlásokkal kapcsolatos szerződéseket – írja a lap.


Az Egyesült Államok és európai szövetségesei hatalmas mennyiségben vásárolnak nukleáris fűtőanyagokat és uránt Oroszországot, amely Moszkvának több száz millió dolláros üzletet jelent az orosz-ukrán háború közepette – kezdi írását a Washington Post.

A vásárlások teljesen legálisan működnek, nem sújtják őket szankciók, ami többekben felveti azt az aggodalmat, hogy ezzel is finanszírozzák Moszkva háborúját Ukrajna ellen. A lap egyenesen úgy fogalmaz: a Nyugat oly mértékben függ az orosz nukleáris termékektől, hogy

Amerikában komoly energiahiány lépne föl, ha Putyin úgy döntene, leállítja a szállítást.

A kereskedelmi adatok szerint Oroszország mintegy 1,7 milliárd dollár értékben adott el nukleáris termékeket amerikai és európai cégeknek. A vásárlásokra akkor került sor, amikor a Nyugat szigorú szankciókat vezetett be Moszkva ellen a 2022-es ukrajnai invázió miatt, és blokkolta az olyan orosz alapvető élelmiszerek behozatalát, mint az olaj, a gáz, a vodka és a kaviár.

Az ukránok erőltetnék, csak nem fog megtörténni

A Nyugat azonban vonakodott az orosz nukleáris exportot célba venni, mivel az kulcsfontosságú szerepet játszik a reaktorok működésének fenntartásában. Az amerikai Energia Információs Hivatal Ráadásuk – folytatja az írás – előreláthatóan egyre jobban fognak támaszkodni az egyes nemzetek a nukleáris energiára annak érdekében, hogy visszaszorítsák a fosszilis energiahordozók használatát. A lap összesítése szerint jelenleg hatvan. új atomerőművet építenek szerte a világon, és további háromszázat terveznek.

A Roszatom tavaly 2,2 milliárd dollárért szállított a nukleáris energia előállításához szükséges berendezéseket, illetve anyagokat. Az ukránok azt követelik, hogy a Nyugat szankcionálja az orosz olajóriást, és Zelenszkij is úgy fogalmazott, hogy

Ukrajna nem érti, miért nem sújtják szankciók a Roszatomot és vezetőségét, hiszen ez a vállalat tartja markában a zaporizzsjai atomerőművet”.

Csakhogy mind az USA, mind Európa bajba kerülne, ha elvágnák az orosz nukleáris termékek importját: az atomenergia állítja elő az amerikai villamos energia mintegy húsz százalékát

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések