A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Óriási probléma van az amerikai sajtószabadsággal: zaklatják és letartóztatással fenyegetik az újságírókat


Hogy mennyire piszkos az Egyesült Államok saját portája, jól mutatja az a felmérés is, amelyet a Pew Research Center 2022-ben végzett közel 12 ezer amerikai újságíró körében. 

Eszerint az Egyesült Államokban az újságírók többsége aggódik az ország sajtószabadságának jövője miatt. A megkérdezett amerikai újságírók 57 százaléka azt állította, hogy „nagyon aggódik” vagy „aggódik” a sajtószabadság lehetséges korlátozásáért. Csak minden ötödik újságíró mondta azt, hogy kevésbé aggályos a helyzet, ami a sajtószabadság jelenét és jövőjét illeti az Egyesült Államokban - számolt be a Magyar Nemzet.

Ezek az aggodalmak ráadásul éppen egy olyan időszakban merültek fel sokadjára, amikor a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet 2022-es elemzése szerint az Egyesült Államok a 42. helyen áll a sajtószabadság terén a világon, és amikor egyes újságírók zaklatással vagy letartóztatással való fenyegetéssel szembesülnek. Mára pedig a 45. helyre csúszott vissza ezen a listán.

Az idősebb újságírók és azok, akik régebb óta dolgoznak a híriparban, különösen aggódnak az amerikai sajtószabadság miatt, de a fiatalabbak jelentős hányada is ezt a véleményt osztja - írják.

A közvélemény-kutatás egyébként arra is rámutatott, hogy bár az aggodalom a baloldali és a jobboldali érzelmű médiában is hasonló mértékű, a jobboldali médiamunkások mégis jobban félnek az elnyomástól.

Mint ismert az Amerikai Egyesült Államok hivatalos budapesti nagykövete beleszólt a Magyar Nemzet szerkesztésébe, ezzel sértve az újságírás szabadságát. Ahogy arról korábban írtunk, a szóhasználatot nem helyeselte a David Pressman vezette diplomácia. 

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések