A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Olaszországban zavargásokra figyelmeztetett az alapjövedelem reformja miatt a belügyminisztérium


Napi Újság –Nápolyban továbbra is rendőrgyűrű övezi az INPS helyi irodáit, melyeket napok óta dühös tiltakozók vesznek körül

Olaszországban zavargásokra figyelmeztetett az alapjövedelem reformja miatt a belügyminisztérium.

Az északi Bolzanóban 300 lakosból egy, a déli Nápolyban minden hatodik lakos részesült a 2019-ben az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánya által bevezetett alapjövedelemben, amelytől Olaszországban 169 ezer család esett el a Meloni-kormány augusztus elsején életbe lépett reformjával.

Rómában a társadalombiztosítási intézet (INPS) egyik hivatalánál tüntetett kedden az utóbbi négy évben állami segélyből élők egy kisebb csoportja. A kevesebb mint száz demonstráló a Mindenkinek jövedelmet! feliratú táblákat tartotta a magasba, és azt skandálták, hogy otthont, bért és jövedelmet kell biztosítani a rászorulóknak.

A tiltakozást vezető Nonna Roma szociális hálózat képviselője, Alberto Campailla hangsúlyozta, ne tévesszen meg senkit a tüntetők alacsony száma, mivel a Giorgia Meloni irányította kormány intézkedése ősztől „nehéz időszakot” okozhat a társadalmi feszültségek miatt.

Nápolyban továbbra is rendőrgyűrű övezi az INPS helyi irodáit, melyeket napok óta dühös tiltakozók vesznek körül. A dél-olasz városban a legmagasabb a száma azoknak, akik nem kapnak több pénzt keddtől.     

A társadalombiztosítási intézet július 28-án mobiltelefonos üzenettel értesített 169 ezer háztartást az országban, hogy augusztustól nem részesül többé az állampolgári jogon járó havi segélyben.

„Robbanás előtti társadalmi bombáról” beszélt Elly Schlein, az ellenzéki Demokrata Párt (PD) főtitkára parlamenti felszólalásában. Kijelentette, a Giorgia Meloni vezette kormány háborút indított a szegények ellen. Az ország kettészakításának, szociális hentesmunkának nevezte az alapjövedelmi rendszer átalakítását Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom elnöke, egykori kormányfője. Hozzátette, 2019-ben az M5S több mint egymillió embert mentett meg a szegénységtől ezzel a támogatási formával.

A belügyminisztérium az INPS irodái ellenőrzés alatt tartását rendelte el. A prefektusok megerősítették, hogy a tárca zavargásoktól tart ősztől. A legnagyobb szakszervezeti föderáció (CGIL) bejelentette, általános sztrájk meghirdetését mérlegeli a következő hónapokban. Elvira Calderone munkaügyi miniszter csütörtökön számol be a szenátusban a helyzetről.

Az Öt Csillag Mozgalom a 2018-as választási kampányában ígérte meg az állampolgári jövedelem bevezetését, amelyből az országban több mint 2,5 millióan részesültek. A déli tartományokban 1,7 millióan kapták meg a havonta fizetett összeget, amelynek fejenként havi 780 euró volt a felső határa. Az állampolgári jövedelem néven bevezetett segély a munkaképes, de a munkapiacon elhelyezkedni nem tudóknak akart ideiglenes segítséget nyújtani. A legtöbben, 37 ezren Campania tartományban folyamodtak a támogatásért, a második helyen Szicília állt. Ebben a két régióban mérik az M5S legnépesebb szavazótáborát.

Giorgia Meloni tavaly októberben felállt kormánya az állampolgári jövedelem részleges felszámolását ígérte meg az állami segélyrendszer átalakításával.

Első lépésben a támogatás idejét a korábbi másfél évről hét hónapra csökkentette, ezért járt le augusztustól az összeg kifizetése azok számára, akik január elsejétől részesültek benne. A Meloni-kormány a támogatottak számát több mint hatszázezerrel akarja csökkenteni: azoknak fizetnek továbbra is, akik azért nem tudnak munkát vállalni, mivel beteg embert, kiskorút vagy 65 év felettit látnak el.

Januártól a kormány a 18 és 59 év közötti munkaképes embereknek legfeljebb havi 350 eurós támogatást folyósít kizárólag az összegért cserébe kötelező szakmai képzés idejére.        

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések