A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Norvégia kerítést épít, hogy a rénszarvasok ne menjenek át Oroszország területére


A norvég hatóságok csütörtökön közölték, hogy korszerűsítik a kerítést Norvégia és Oroszország határának közelében, a messzi északon, hogy megakadályozzák a rénszarvasok átkelését a határon – írja az AFP hírügynökség.


Az orosz-norvég határ mentén mintegy 150 kilométer hosszan már létezik egy kerítés, amelyet azért építettek, hogy megakadályozzák az állatok határokon átnyúló mozgását.

Egyes szakaszok azonban annyira leromlott állapotban van, hogy a rénszarvasok könnyen át tudnak jutni a kerítésen.

“Szigorúan tilos a határátlépés Oroszországba, a rénszarvasok számára is” – áll a norvég mezőgazdasági igazgatóság közleményében.

Az év eleje óta több tucat norvég rénszarvas lépte át az orosz-norvég határt, hogy a Murmanszk környéki Pasvik természetvédelmi területen legeljen.

Válaszul az orosz hatóságok több millió dolláros kártérítést követeltek a szomszédos Norvégiától, mondván, hogy az állatok felfalják a mohát és a bokrokat, és letapossák a talaj növényzetét – ami állítólag talajerózióhoz és a növényvilág pusztulásához vezetett.

A norvég mezőgazdasági igazgatóság ezért október 1-jéig új kerítés építését rendelte el egy hét kilométeres szakaszon, amelynek költsége 3,7 millió korona (345 ezer dollár).

A rénszarvasok, amelyeket az Észak-Európát behálózó, őshonos szamii rénszarvaspásztorok tenyésztenek, félnomád életmódot folytatnak, és téli és nyári legelőik között hatalmas területeket járnak be.

Ebben a sarkvidéki régióban Norvégia és Oroszország csak egyetlen engedélyezett szárazföldi átkelőhelyen, a Storskog-Boris Gleb határállomáson osztozik.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések