A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Navracsics Tibor: Történelmünkből hazaszeretetet és bátorságot tanulhatunk


Történelmi múltunk megismeréséből hősiességet, hazaszeretetet, bátorságot és merészséget tanulhatunk – mondta a területfejlesztési miniszter Sümegen a 26. Végvári napok szombati nyitónapján.


Navracsics Tibor köszöntőjében kiemelte: a sümegi fesztiválhoz hasonló hagyományőrző rendezvények révén játékos formában ismerhetjük meg a múltunkat.

A miniszter szerint a szomszédunkban dúló háború a béke törékeny voltára ébreszt rá bennünket, és még inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az ősök hősi erényeire manapság is szükségünk van.
   
A 26. Végvári napok helyszíne a sümegi vár és a Kisfaludy várkert. A kétnapos családi történelmi fesztiválon egyebek mellett jelmezes felvonulás és tüzérségi ostrombemutató várja a látogatókat.
   
A szombati történelmi lovasjátékokat és amongol lovas kaszkadőrshow-t követően középkori lakomát tartanak a lovagteremben.

Vasárnap történelmi jelmezes felvonulás részesei lehetnek a látogatók. A vár tüzérségi ostromának csatajeleneteit láthatják, olasz zászlóforgatók bemutatóját kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, lesz számszeríjász bemutató és néptáncelőadás. Este a Nemzeti Lovas Színház Honfoglalás című rockoperáját láthatja a közönség.
   
Az MTI kérdésére Böjte Éva, a rendezvény főszervezője elmondta, minden év augusztus második hétvégéjén rendezik meg a Végvári napokat. Felidézte: a sümegi vár 1989-ben kezdődött fejlesztése közben merült fel az ötlet, hogy létrehozzanak egy figyelemfelkeltő rendezvényt a végvári vitézek emlékére, ami a hősiességre és lovagiasságra tanít és nevel.
   
Mint mondta, a családilag működtetett vállalkozás távlati célja a sümegi vár teljes rekonstrukciója, az 1600-as évek végére jellemző állapot visszahozása. Évről évre növekszik a látogatók száma, szombaton egy-egy előadásra több mint ezer érdeklődő váltott jegyet – tette hozzá.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések