A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újra megtanultuk értékelni a kenyeret és a mezőgazdaságban dolgozók munkáját


Manapság a háború árnyékában, a sokszor szélsőséges időjárási körülményeknek kiszolgáltatva újra megtanultuk valóban értékelni a kenyeret, és ezzel együtt a mezőgazdaságban dolgozók munkáját is - mondta Nagy István agrárminiszter vasárnap, a budai Várban, a Szent István-napi kenyéráldás ünnepségén. 

A miniszter hozzátette: "újra felismertük, hogy páratlanul értékes nemzeti kincsünk a föld, ami megtart és táplál minket; ezért óvjuk, becsüljük, tiszteljük, és kiállunk a magyar mezőgazdaságért, a gazdák érdekeiért".

A mezőgazdaságban dolgozóknak hála újra biztosított a magyarság kenyere, a termés bőven fedezi a hazai igényeket - jelentette ki Nagy István a Mesterségek ünnepén a Szentháromság téri nagyszínpadon, az ország minden tájáról aratókoszorúkkal és kenyérrel érkező kézműves-, népművészeti, néptánc- és hagyományőrző egyesületek tagjainak körében.

"Az ember úgy dolgozzon, hogy szórakoztassa a Jóistent" - idézte Makovecz Imre szavait a miniszter, emlékeztetve arra, hogy az építész és a Népművészeti Egyesületek Szövetségének akkori tisztségviselői közösen álmodták meg a Mesterségek ünnepét.

"Az aratófelvonulás, a kenyéráldás hagyományát is felelevenítve megmutatták, hogy a szocializmus évtizedei alatt sem feledte a magyarság keresztény gyökereit, közösségeit" - fogalmazott Nagy István.


Hozzáfűzte, a Mesterségek ünnepe 1987 óta méltó módon képviseli a Szent István-i hagyományokat, "rólunk, magyarokról szól, szorgalomról, tehetségről, szabadságról, barátságokról, kultúráról".

"Szent István napján az egész világnak megmutatjuk, hogy bár maroknyi nép vagyunk, de ezer éve itt élünk, Európa kitüntetett pontján, a Kárpát-medence szívében" - mondta.

"Mi, magyarok sokszor hamvainkból keltünk újra szárnyra, de ezer év után is itt vagyunk, egyenesen, rendíthetetlenül állva, mindig felemelt fejjel. Mert ezer év alatt a csontjainkba vésődött, hogy megmaradásunk záloga a szabadságunk és a függetlenségünk" - folytatta az agrárminiszter.

Kifejtette: a lélek és a szabadság a két fundamentum, amely István királyunk óta áthatja a történelmünket, hiszen első királyunk a koronát nem a császár, hanem a pápa kezéből vette el, ezzel tekintélyt, méltóságot, szabadságot adott népének.

"Bölcsen felmérte, hogy kelet és nyugat határán csak erős állam tud megmaradni, csak olyan ország tud fejlődni, ahol a nép saját törvényei szerint, szabadságban él. Ezt az ősi igazságot hordozzuk szívünkben-lelkünkben egy évezrede, ennek köszönhetjük megmaradásunkat, és ezért is ragaszkodunk hozzá" - hangoztatta Nagy István.

Hangsúlyozta, "ma is Szent István gondolatát akarjuk továbbvinni a maga egyszerűségében és tökéletességében: keresztény hagyományokon nyugvó, független magyar nemzetet Európa szívében, ahol a saját törvényeink szerint, békében és biztonságban élhetünk".


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések