Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Mézédes őszibarackbefőtt, ahogy a nagyi is készítette: tartósítószer sem kell hozzá


Még van idő eltenni télire az őszibarackbefőttet. Most egy tartósítószer nélkül készült változatot mutatunk.


Érdemes őszibarackbefőttet főzni a mézédes gyümölcsből, így egész télen lesz mit kanalazni vagy a sütikbe tenni. Érett, de kemény húsú példányokat válassz hozzá, mert azokkal a legkönnyebb dolgozni. A befőttesüvegeket felhasználás előtt csírátlanítsd, erre itt mutatunk ötleteket.

Hozzávalók 6 adaghoz

👉 2 kg őszibarack
👉 10 dkg cukor
👉 ízlés szerint fahéj és szegfűszeg

Elkészítés:

A barackokat hámozd meg, és vágd cikkekre. Szorosan töltsd meg velük az üvegeket. A megtelt üvegekben lévő gyümölcsök tetejét szórd meg egy-két evőkanál cukorral, tegyél melléjük ízlés szerint egy darabka fahéjat, néhány szem szegfűszeget, és öntsd fel vízzel. Zárd le szorosan. Így nem fognak megbarnulni.

Egy nagy lábos aljára tegyél rácsot, vagy béleld ki konyharuhával, és pakold bele a megtöltött, lezárt üvegeket. A kibélelésre azért van szükség, hogy a befőttesüvegek ne pattanjanak a hő hatására szét. Öntsd fel őket annyi vízzel, hogy az üvegek nyakáig érjen. Nagyon gyorsan forrald fel a vizet, majd vedd a lángot kicsire, és így gyöngyöztesd 20-25 percig. A főzési idő végén a lábost húzd le a tűzről, és az üvegeket a vízben hagyd kihűlni egy nap alatt. Ezt az eljárást nevezzük nedves dunsztnak.

A kihűlt üvegeket állítsd fel a kamra polcán vagy bármilyen hűvös, árnyékos helyen. Felbontás nélkül egy évig állnak el. A felbontott befőttet a hűtőben tartsd, és néhány napon belül fogyaszd el.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések