A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kínai nagykövet: Ott nem lehet béke, ahol a NATO kinyújtja ördögi mancsait


A NATO európai terjeszkedése aláásta a kontinens biztonságát, és ez volt a fő oka az ukrajnai konfliktusnak – mondta Csang Han-huj, Kína moszkvai nagykövete egy csütörtökön megjelent interjúban – írta meg az oroszhirek.hu. 

A TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva Csang kijelentette, hogy az Egyesült Államok vezette katonai szövetség mindenütt szította a tüzet, rombolta a stabilitást és részt vett a szeparatizmusban, amire a koszovói, líbiai és afganisztáni zavargások a legjobb példák.

„Az öt [NATO] keleti terjeszkedés súlyosan érintette a hidegháború utáni rendet és biztonságot Európában, és az ukrajnai válság eszkalálódásának fő okává vált” – mondta.

A követ a továbbiakban a NATO-t a hidegháború reliktumának nevezte, amelynek meg kellett volna szűnnie, amikor annak vége lett.

Azonban továbbra is virágzik, fenntartja magát azzal, hogy folyamatosan háborúkat és konfliktusokat szít.

„Bárhol is nyújtja ki ördögi mancsát a NATO, emberek fognak meghalni, és nem lesz béke" – jelentette ki.

Csang kijelentette, hogy az elmúlt években a szövetség az ázsiai–csendes-óceáni térségben való terjeszkedést tűzte ki célul azzal az ürüggyel, hogy segíti az országokat a kollektív védelemhez való joguk gyakorlásában, amely stratégia szerinte nagy aggodalmat és erős ellenvetéseket vált ki a térség országaiból.

Azt állította, hogy a NATO már régóta az USA geopolitikai eszközévé vált, és hogy a blokk keleti és ázsiai–csendes-óceáni terjeszkedése az amerikai hegemónia támogatását szolgálja.

Csang szerint Washington azt akarja, hogy a NATO nagyobb befolyással rendelkezzen az ázsiai–csendes-óceáni térségben, hogy elnyomja és elrettentse Kínát és Oroszországot.

„A hidegháborús mentalitás és a táborok közötti konfrontáció már régóta ellentétes a modern kor követelményeivel” – tette hozzá, mondván, hogy a NATO regionális terjeszkedése csak növelni fogja a regionális feszültségeket, szélesíti a bizalmi szakadékot, a különböző táborok közötti szembenállást, sőt egy új hidegháborút idéz elő.

Moszkva évek óta a NATO terjeszkedését a nemzetbiztonságát fenyegető veszélynek tekinti, míg Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Ukrajna esetleges későbbi csatlakozása a blokkhoz volt az egyik fő oka a szomszédos országban folytatott katonai hadjáratnak.

Kijev évekkel ezelőtt hivatalosan is felvázolta NATO-ambícióit, és tavaly ősszel kérte a csatlakozását, miután négy régiója nyilvános népszavazáson elsöprő többséggel az Oroszországhoz csatlakozás mellett szavazott. A szövetség azonban vonakodott jóváhagyni a kijevi kérelmet, illetve a folyamatban lévő ellenségeskedésekre hivatkozva nem volt hajlandó meghatározni Ukrajna csatlakozásának ütemtervét sem.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések