A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Karácsony Gergely: a valódi kérdésekre erkölcsi alapon adható válasz


A főpolgármester szerint a Szent István-i örökség legfontosabb eleme, hogy a valódi kérdésekre, amelyek meghatározzák Magyarország viszonyát önmagához, a helyét Európában és a világban, csakis erkölcsi alapon adható érvényes válasz. 

Karácsony Gergely az államalapítás ünnepén, vasárnap Facebook-bejegyzésben azt írta: a "mi és "ők" szembeállítása helyett a "jó" és a "rossz" megkülönböztetése kell, hogy legyen az állam feladata.

Kiemelte, Szent István azzal tette a legtöbbet a magyarság megmaradásáért, hogy Európához kötötte a sorsát.

"Ma is úgy kell őrizni, sőt mostanság már meg is védeni európaiságunkat, ahogyan az a Szent István-i tanításból fakad. Önbecsüléssel" - hangsúlyozta.

Hozzátette: István nem lett hűbérese a császárnak, nem lett vazallusa a pápának sem. Úgy őrizte meg az ország szuverenitását, hogy közben bekapcsolta Európa gazdasági és kulturális vérkeringésébe.

"Sem orosz hűbér, sem kínai vazallus, hanem Európa értékközösségének tagjaként képviselni az önbecsülésünket - így lehet, és így érdemes ma is. Nem Magyarország vagy Európa, csakis Európa és Magyarország. Olyan ország, ahol az öntudatos európai értékválasztással együtt jár a nemzet együvé tartozásának szolgálata" - fogalmazott Karácsony Gergely.

Kiemelte, amikor a Szent István által alapított állam híján van európaiságnak, híján szolidaritásnak, amikor az erkölcsi megfontolások helyett a megosztásra és a valósághajlításra építi politikáját, akkor a helyi közösségeknek, az önkormányzatoknak kell helytállniuk, példát mutatniuk.

"Mi Budapesten a történelmi hagyományainkat a jövő szolgálatába állítjuk, ahogyan erről a megszépült Lánchíd is mesél" - írta.

"Ragaszkodunk a saját erkölcsi normáinkhoz, ragaszkodunk ahhoz, hogy ennek a városnak nagyszerűségét a sokszínűsége adja. Ragaszkodunk ahhoz a hitünkhöz, hogy nekünk, akik hiszünk a demokráciában, az emberségben és a szolidaritásban, nekünk van egy jobb történetünk. És Budapesten ennek a történetnek a jegyében rendezzük be az életünket" - áll a főpolgármester bejegyzésében.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések