A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Joe Biden: Kína egy ketyegő időzített bomba


Súlyos kritikát fogalmazott meg az Egyesült Államok elnöke keleti versenytársáról. Joe Biden ugyanis azt mondta, gazdasági kihívásai miatt Kína „sok esetben egy ketyegő időzített bomba”. Állítását azzal magyarázta, hogy a távol-keleti országban kifejezetten magas a munkanélküliek aránya, emellett öregszik a társadalom, azaz egyre csökken az aktív munkaerő száma.


Az amerikai elnök szerint „Kína bajban van, mert növekedése lelassult, ami nem jó, ugyanis amikor a rossz embereknek problémáik vannak, akkor rossz dolgokat tesznek”.

Biden hangsúlyozta, a távol-keleti hatalom évente nyolcszázalékos növekedést mutatott korábban, ám ez az érték két százalék körülire csökkent mostanra. „Olyan helyzetbe került, hogy a nyugdíjkorhatárt elért emberek száma magasabb, mint a munkaképes korúaké.” Ugyanakkor hozzátette, nem akarja bírálni Kínát, és racionális kapcsolatokra törekszik az országgal.

Biden az amerikai Utah államban megrendezett politikai adománygyűjtő rendezvényen szólalt fel helyi idő szerint csütörtökön, ám a nemzetközi sajtó arra hívta fel a figyelmet, júniusban egy hasonló eseményen is éppen Kínáról beszélt az amerikai elnök. Akkor a kínai államfőt, Hszi Csin-pinget egyenesen diktátornak nevezte, mire Peking úgy reagált, „politikai provokációról” van szó. Biden súlyos elszólására ráadásul azután került sor, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter Pekingbe utazott, hogy enyhítse a feszültséget Kína és az Egyesült Államok között.

A New York Post amerikai konzervatív lap pedig egy másik összefüggésre hívta fel a figyelmet: az amerikai elnök akkor helyezte a hangsúlyt beszédében keleti riválisára, amikor a képviselőházi republikánusok egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy fia, Hunter Biden ügyei miatt impeachment-vizsgálat induljon.



Korábban még arról is szó esett, hogy idén novemberben, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának apropóján az Egyesült Államokban ülhet tárgyalóasztalhoz Joe Biden és Hszi Csin-ping, a Bloomberg amerikai televíziós hálózat szerint azonan a személyes találkozó egyre távolabbi célnak tűnik. Az amerikai–kínai kapcsolatoknak minden bizonnyal az sem tett jót, hogy Washington szerdán az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeire hivatkozva részletes tilalmat és korlátozásokat rendelt el egyes Kínába irányuló befektetésekre.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések