A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Házi, sűrű, zamatos áfonyalekvár a kamrába: így biztosan sokáig eláll


Élvezd egész évben az áfonya ízét, készíts belőle csodás ízű és illatú lekvárt, amit aztán számtalan módon felhasználhatsz!


Az áfonyalekvár nemcsak pirítósra kenve ízletes, hanem palacsintába, különféle sütikbe, sajtokhoz, sőt húsételek mellé is érdemes számolni vele. Ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni, akkor feltétlenül sterilizált üvegekbe töltsd, és tedd dunsztba.

Hozzávalók 26 decihez

👉 3 kg áfonya
👉 2 kg cukor
👉 1 db citrom

Elkészítés:

Kezdd a befőzést a befőttesüvegek sterilizálásával. Rakd őket üres lábasba, és öntsd fel annyi hideg vízzel, amennyi teljesen ellepi. Kezdd melegíteni, majd forrástól számítva 10 percig főzd. Ezt követően az üvegeket fordítsd fejjel lefelé, tiszta konyharuhára, és hagyd teljesen megszáradni őket. A fedőket külön edényben öt percig forrald.

A friss, érett, egészséges áfonyaszemeket mosd meg, és csepegtesd le. Rakd egy közepes nagyságú, vastagabb aljú lábosba. Közepes lángon melegítsd fel, majd amikor elkezd forrni, add hozzá a cukrot és a frissen facsart citromlevet. Kevergesd addig, amíg a cukor teljesen elolvad. Ezt követően kis lángon főzd addig, amíg a szemek megpuhulnak, és a lekvár eléri a kívánt állagot. Ez körülbelül 30 perc. Ezután vedd le a lábast a tűzről, és hagyd hűlni.

Töltsd át az áfonyalekvárt a sterilizált üvegekbe, zárd le légmentesen, és fordítsd fejjel lefelé. Rakd száraz dunsztba, azaz plédebe jól csavard be, majd várd meg, míg kihűlnek. A kész lekvárokat száraz, hideg helyen tárold.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések