A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hangulatkeltésre használja a református gimnázium tulajdonátruházását a hajdúnánási ellenzék


A város alpolgármestere szerint a lényeges információk nélkülözésével félreinformálják a lakosságot az ellenzéki képviselők. 

Rendkívüli ülést tartott augusztus 30-án Hajdúnánás képviselő-testülete. A napirendi pontok között szerepelt egyebek mellett, hogy az önkormányzat a tulajdonában lévő Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium ingatlanát és a kapcsolódó ingó vagyont a Hajdúnánási Református Egyházközség tulajdonába adja. Az előterjesztés tárgyalását azonban heves vita kísérte végig a városvezetés és az ellenzéki képviselőcsoport tagjai között.

Az előterjesztés szerint a helyi Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium 1656 óta részese a hajdúnánási nevelésnek, oktatásnak. Az eredetileg a Debreceni Református Kollégium partikulájaként működő intézmény 2015-ben vált ismét egyházi fenntartású intézménnyé.

– Az iskolát 1948-ban egy tollvonással államosították, de gimnáziumként fennmaradt, később a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz került, majd 2015-ben döntött úgy a város, hogy az intézményt a Hajdúnánási Református Egyházközség fenntartásába adja – ismertette megkeresésünkre Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere. Kiemelte, véleménye szerint jó döntést hozott a városvezetés, hiszen a gimnázium kiváló eredményeivel, növekvő tanulói létszámával, magas szintű és minőségű oktatásával öregbíti a város hírnevét. Mint fogalmazott, a döntéssel egyúttal egy történelmi igazságszolgáltatás is történt. – Viszont ez csak névleges átadás, ugyanis a törvény azt is meghatározza, hogy kizárólag azért, és csak addig maradhat az egyház tulajdonában az ingatlan, amíg ott oktatási tevékenységet folytat – tette hozzá.

Az alpolgármester elmondta, az épület része egy szakképzési szárny is, amely a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum használatában működik. A tulajdonátadás feltétele volt, hogy az egyház garantálja annak további működését. A tulajdonosváltást megelőzően az érintett felek – az intézmények és a fenntartók – egyeztetést folytattak és megegyeztek a tulajdonosváltásról.

Kiemelte: ízléstelen, hogy a korabeli állampárt jogutódai ma ellenzik, hogy a reformátusok visszakapják a jussukat, azt a vagyont, amit az MSZP jogelődje erővel elvett. Napjaink baloldali politikusai Nánáson gátlástalanok.

Milyen változást hoz a tulajdonosváltás?

Bódi Judit, az Összefogás Hajdúnánásért képviselőcsoport önkormányzati képviselője megkeresésünkre elmondta, egyrészt arra keresik a választ, hogy milyen változást hoz az, hogy az ingatlan és ingó vagyon egyházi tulajdonba került. – Kocsis Áron önkormányzati képviselő, aki református lelkész is, azt mondta, hogy így talán nagyobb eséllyel tud az egyház pályázni az iskola fejlesztésére – emelte ki a képviselő. Hozzátette, a szakképző iskola által használt épületrésszel kapcsolatban viszont korrekt, határozott választ kaptak, annak felújítása az önkormányzat által elnyert pályázat szerint meg fog történni.

Az ellenzéki képviselő elmondta, nehezményezik, hogy az előterjesztés mintegy 332 és fél millió forint értékben határozta meg az ingatlan értékét, az ingóságokét pedig 0 forintban. – Értem, hogy ez a számviteli könyv szerinti ennyi, de ez nem egyenlő az épület piaci értékével. Hasonló ügyben Hajdúdorogon utóbbi alapján határozták meg az ingatlan értékét – mondta.

– Elfogadjuk és megértjük, hogy az ötvenes években ezt az épületet a református egyháztól egy tollvonással elvették. De azóta ez a gimnázium átesett egy több száz millió forintos felújításon. Ezt így veszteségként könyveli az önkormányzat, hiszen ingyenesen adják át. Elhiszem, aláírom, hogy a gimnázium kiválóan működik, de ez most egy ingatlanügylet. Az intézmény akkor is jól működött, amikor önkormányzati tulajdonban volt az épület – jegyezte meg Bódi Judit. 

A képviselő mindezek mellett pedig hangsúlyozta: nem az intézmény működése körül alakult ki a vita, hiszen a testület minden évben megtárgyalja és egyhangúlag elfogadja annak beszámolóját.

Félreértésekhez vezet, hangulatkeltésre jó

– Sajnos vannak olyan hangok, melyek szerint a város fideszes többsége ingyen adja át az ingó és ingatlan vagyont az egyház részére. Ez a megfogalmazás nem szerencsés, ugyanis nyilvánvaló, hogy egy törvényi rendelkezésnek megfelelően járunk el – tudtuk meg Nagyné Legény Ildikótól. Hangsúlyozta, a tulajdonosváltással jelentős változás nem fog történni, az egyház eddig is a jó gazda gondosságával viseltetett az iskola épülete iránt.

– Az elmúlt években vita volt arról is, hogy az önkormányzat mindig nyújtott támogatást a gimnázium állagmegóvására. Az ellenzék akkor azt sérelmezte, hogy miért adunk az egyháznak támogatást, ugyanis véleményük szerint az állagmegóvás a fenntartó feladata lenne. Úgy gondolom, hogy a fenntartást és az állagmegóvást el kell választanunk egymástól, utóbbi a tulajdonos feladata. Bíztam benne, hogy ez a vita a mostani döntéssel megoldódik – fogalmazott az alpolgármester. 

Kifejezte, véleménye szerint hangulatkeltés céljából az ellenzéki képviselők félretájékoztatják a lakosságot, s nem hangzanak el részükről azok a tények, amik érthetővé tennék a történetet.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések