A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Halálhörög a liberális pöcegödör - Végleg bezárják az Átrium Színházat


Már évek óta küzd fennmaradásáért az Átrium Színház. Tavaly júniusban felhívást tettek közzé, amelynek hála sikerült akkor pénzt gyűjteniük, hogy előadásaikat életben tartsák. Most azonban megelégelték a szélmalomharcot. Az intézmény vezetői úgy döntöttek, bezárják az Átrium Színházat. 

Az elmúlt év nem kedvezett a liberális színházi produkcióknak. Számos intézmény kényszerült arra, hogy komolyan meghúzza a repertoárját, hogy elbocsássa a munkatársait, vagy végleg bezárjon. Ebbe a szélmalomharcba keveredett az Átrium Színház is. Múlt évben sikerült egy felhívás kapcsán pénzt gyűjteniük, így a 2022–2023-as évadot végig tudták csinálni a közönség örömére, most azonban megelégelték a csatározást, erről egy Facebook-posztban beszéltek részletesen.

A döntés végleges

Évek óta próbálják kezelni a helyzetet, de az a 200 millió, amely egy teljes évad profi végigviteléhez szükséges, nincs évekkel előre biztosítva, így bármelyik évad lehet akár az utolsó, ahogy arra tavaly is megvolt az esély- írja az Index.

A mostani eseményeket látva az Index felkereste az Átrium Színház operatív vezetőjét, Zsedényi Balázst. A szakember kérdésre elmondta, lehetséges, hogy az Átrium-ház a jövőben ad még otthont színházi vagy más kulturális tevékenységnek, de az már semmiképpen sem lesz ugyanaz az Átrium, amelyet ők csinálnak.

Mint működtető szervezet, határozottak abban, hogy be szeretnék fejezni a munkát. Hálásak a közönségnek, és a színházi munka az, amit folytatnának a jövőben is, de a teljes csapat hosszú ideje túlhajtott, és nem akarják, hogy az emberek kiégjenek.

Öt éve válságmenedzselünk

– mondta Zsedényi Balázs, arra hivatkozva, hogy a probléma nem új keletű, csupán most jutottak el addig, hogy úgy érzik, be kell fejezni.

Elmondása szerint egy úgynevezett repertoárszínház a mai, magyar közegben nem fenntartható központi támogatás nélkül, az Átrium pedig semmilyen támogatást nem kap. Amennyiben csoda történne, és a következő három évben pontosan, kiszámíthatóan és biztosan érkezne a működésükhöz nélkülözhetetlen 200 millió forint, az megváltoztathatná a jelenlegi helyzetet, de nem akarnak továbbra is szélmalomharcot vívni.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések