A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Főhet a feje Ukrajnának, egy évbe is beletelhet, mire használni tudják a „csodafegyvert”


Az F-16-os vadászgépeket érinti az ügy. 

Mindössze hat ukrán pilótából álló csoport kezdheti meg a kiképzést az amerikai F-16-os vadászgépekre, ráadásul ők is csak jövő nyárra szerezhetik meg a megfelelő képesítést – írja a Washington Post ukrán kormányzati és katonai forrásokra hivatkozva.

Míg a kiképzést és szállítást felajánló nyugat-európai országok hosszútávú erősítésként tekintenek a „vadászgép-koalícióra”, addig Kijev egyre kétségbeesettebben könyörög azért, hogy az F-16-osok mielőbb a frontvonalra jussanak, hogy segítsék Ukrajnát az offenzívája során. Kijev ugyanis azt szerette volna, hogy a modern vadászgépek biztosítsák a légi fedezetet a szárazföldi csapatoknak az ellentámadás során – ennek hiányában azonban az ukránok offenzívája lassú, nyögvenyelős, és nem halad.

A lap azt írja: az első hat pilóta ugyan már folyékonyan beszél angolul, a tisztviselők szerint először négy hónapos nyelvtréningen kell részt venniük Nagy-Britanniában, hogy megtanulják a repülőgépekkel kapcsolatos szakkifejezéseket. Ezt az oktatást a földi személyzettel együtt fogják elvégezni, akik esetleg kevésbé jártasak az angol nyelvben, mivel az ukrán tisztviselők szerint Dánia azt kérte, hogy először ne csak a pilótákat, hanem az egész személyzetet együtt képezzék ki. Dánia védelmi minisztériuma nem kívánt nyilatkozni.

Ez az ukrán tisztviselők szerint januárra tolja ki a harci kiképzés kezdetét, amely várhatóan hat hónapig tart. A második, nagyjából ugyanekkora csoport hat hónappal később, azaz nagyjából a jövő év végére állna készen.

„Ezt hívják időhúzásnak”

 – mondta az egyik ukrán tisztviselő.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések