A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fahéjas, szilvás pite: ez a bevált tészta fantasztikusan omlós


Az omlós tészta, a lédús, zamatos szilva és a fahéj tökéletes harmóniáját élvezheted az egyik legfinomabb nyár végi pitében.


Tobzódunk a finomabbnál finomabb gyümölcsökben, amik csak úgy kívánkoznak a klasszikus pitékbe. A szilva-fahéj párosításnak képtelenség ellenállni. A tészta hihetetlenül omlós lesz, ha odafigyelsz néhány apróságra. Az arány mellett fontos, hogy hideg vajjal dolgozz, és a lehető leggyorsabban gyúrd össze a tésztát. Nyáron friss fagyit is kínálhatsz hozzá.

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához
👉 25 dkg liszt
👉 15 dkg vaj
👉 5 dkg porcukor
👉 1 db tojás
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 1 csipet só
👉 1 evőkanál hideg víz (ha szükséges)

A töltelékhez
👉 50 dkg szilva
👉 5 dkg cukor
👉 1 teáskanál őrölt fahéj
👉 1 teáskanál citromlé
👉 2 evőkanál zsemlemorzsa

A tetejére
👉 1 db tojássárgája

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, a hideg, kis darabokra vágott vajat, a kétféle cukrot és csipet sót tedd egy tálba, majd morzsolj össze mindent az ujjaid segítségével. Akkor jó, ha a keverék morzsalékos állagú. Add hozzá a tojást, és gyorsan gyúrd össze a tésztát. Amennyiben túl kemény, adj hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Formázz belőle egy gombócot, csomagold folpack fóliába, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre.

Közben készítsd el a tölteléket. A szilvákat mosd meg, vágd félbe, és távolítsd el a magokat. Egy tálban keverd össze a gyümölcsöket a cukorral, a fahéjjal, a citromlével, és hagyd kicsit állni. Pihentetés után a tésztát vedd ketté kétharmad-egyharmad arányban. Előbb a nagyobbat nyújtsd ki lisztezett felületen.

Kenj ki egy körülbelül 22-24 centi átmérőjű piteformát vajjal, vagy béleld ki sütőpapírral. Helyezd be a tésztát, nyomkodd bele úgy, hogy az oldalára is kerüljön, és vágd le a felesleget. Szórd meg zsemlemorzsával, és rendezd el benne a lecsöpögtetett szilvát. Ezt követően a maradék tésztát is nyújtsd ki, vágj belőle csíkokat, és fedd be vele a tölteléket. A maradék tésztából kis díszeket is formálhatsz a pitére.

A tetejét kend meg felvert tojássárgával, és 180 fokos süsd meg körülbelül 35-40 perc alatt.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések