A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy katonai tanács veheti át a Wagner-csoport vezetését


Halála esetére, amiről Jevgenyij Prigozsin szilárdan meg volt győződve, már régen cselekvési tervet készített mind katonai, mind üzleti, mind politikai eszközeire vonatkozóan – írják a Wagner-csoport vezetőjének és a vele együtt elhunyt névadójának, Dmitrij Utkinnak az emlékcsatornáján, ahol azt is elárulták, kik lehetnek az örökösei. 

A hitelesnek tűnő bejegyzés szerint Prigozsin vállalkozásait fiának, Pavelnek kéne átvennie. Az eredeti tervek szerint a magánhadsereg pedig Dmitrij Utkinra maradt volna. Készült azonban egy „C-terv” is, arra az esetre, ha mindketten meghalnának. Most ez léphet életbe - írja a Magyar Hírlap

Prigozsin állítólag úgy rendelkezett, hogy a „hatalom” a veterán tisztek tanácsára szálljon Anton „Lotus” Elizarov elöljáróságával. Elizarov, aki a most Afrikában tartózkodik, régi bútordarab, és Prigozsin egyik bizalmasa, aki a frontokon is kitüntette magát. A neve Szoledar elfoglalásával vált igazán ismeretté. A várost tavaly nyár óta ostromolták az oroszok, végül idén januárban esett el, miután Elizarov átvette a művelet irányítását.

Az persze kérdés, hogy a „wagneriták” elfogadják-e ezt a felállást, vagy akadnak önjelöltek, akik megpróbálnak a szervezet élére állni – esetleg kiszakítani egy darabot Prigozsin birodalmából. A magánhadsereghez köthető csatornákon egyébként híre ment, hogy egy korábban kirúgott/kiugrott tiszt, aki a gyávasága miatt a „frontharcos” becenevet kapta társaitól, most sorra hívogatja egykori bajtársait, és megpróbálja őket egy másik katonai vállalkozás számára megnyerni.

A bizonytalanság egyelőre nagy, de a jelek szerint mindenki teszi a dolgát. Belaruszban és Afrikában folytatódnak a kiképzések. A Wagner vezérkara, melynek tagjai a világ különböző részein vannak, még nem ültek össze. Érdemes megjegyezni azt is, hogy újabb lázadás Moszkva ellen nem vetődött fel, és a vezetés megoldatlansága miatt ez nem is valószínű.

Jelenleg egy „jól felépített rendszer vár új vezetőjére – vagy a feloszlatás bejelentésére” – olvasható Prigozsin és Utkin emlékoldalán.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések