A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Der Spiegel: Putyin arra használja Vučić szerb elnököt, hogy destabilizálja a Balkánt


A szerző szerint Vučić pont annyi gondot okozna az EU-ban, mint most Orbán. 

A der Spiegel szerzője arról ír, hogy a szerb elnök, Aleksandar Vučić Putyin forgatókönyvéből játszik, és a politikája veszélyes lehet az egész Balkánra – írja a Mandiner. 

Az újságíró szerint a szerb titkosszolgálat vezetője, Aleksandar Vulin által hangoztatott elképzelés, miszerint „a Balkánon csakis akkor alakulhat ki stabilitás, ha minden szerb egy államban él”, életveszélyes kijelentés a Balkánon, ahol gyakorlatilag minden országban élnek szerbek. Hozzáteszi, ez a mondat tükrözi Vučić álláspontját is, aki csupán diplomáciai okokból nem tesz hasonló nyilatkozatot. 

Szerinte ez nagyon hasonlít Putyin elnök oroszvilág-koncepciójára, amelyre hivatkozva 2022 februárjában támadást indított Ukrajna ellen. A szerző úgy véli, Moszkva arra használja fel Vučić szerb elnököt, hogy destabilizálja a Balkánt, és ily módon megossza a nyugati világ figyelmét. Hozzáteszi, ezt támasztja alá az is, hogy az országban az orosz elnök a legnépszerűbb külföldi vezető.

A szerző arra is kitér, hogy ha Szerbia belépne az EU-ba, a szerb elnök pont annyi gondot okozna, mint Orbán Viktor jelenleg.

„Ha bármilyen csoda folytán Szerbia bejutna az Európai Unióba, akkor ugyanúgy Oroszország trójai falova lenne, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök” 

– nyilatkozta korábban a CNN-nek Majda Ruge, az Európa Tanács Balkán-szakértője.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések