A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Cseh lap: A kárpátaljai magyarok elfordulnak Orbántól


„Magyar származású ukránok vagyunk” –nyilatkozta a Lidové noviny-nak egy Magyarországról importáló cég igazgatója. 

Miután Oroszország tavaly inváziót indított Ukrajna ellen, a Kárpátalján élő magyar kisebbség közelebb érzi magát Kijevhez, mint Budapesthez, ahol Orbán Viktor miniszterelnök tovább szilárdította kapcsolatait Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – idézte a Financial Times cikkét a cseh Lidové noviny.

Az egykor közel 150 ezer főt számláló magyar közösségnek ma nagyjából 70-80 ezer tagja van. Miután Oroszország 2014 után annektálta a Krímet és Kelet-Ukrajna egyes részeit, Kijev igyekezett megerősíteni nemzeti identitását, és 2017-ben olyan törvényt fogadott el, amely korlátozza a kisebbségi jogokat, többek között az oktatásban. „Ez feldühítette a magyar közösséget, és arra kényszerítette őket, hogy Orbánt támogassák” – írta a lap. 

A háború megváltoztatta a kárpátaljai magyarok véleményét

A tavalyi invázió után azonban a kárpátaljai magyarok többsége megváltoztatta a véleményét. „Korábban ukrán állampolgárságú magyarnak éreztem magam” – nyilatkozta Buleca György, egy Magyarországról importáló cég igazgatója.

„Ez akkor változott meg, amikor Orbán azt mondta, hogy ez nem az ő háborúja, és hogy meg kellene állapodnunk a tűzszünetben. 

Amit Orbán csinál, annak csak úgy van értelme, mint valaki másnak az agendája” – mondta az üzletember Putyinra utalva. 

„A háború mindent megváltoztatott. A kárpátaljai magyarok már nem támogatják Orbánt” – hangsúlyozta Buleca, hozzátéve, hozzátéve a kisebbségi jogok már nem téma – szemlézi a cikket a Mandiner.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések