A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Cinkkel, magnéziummal és gyömbérrel is növelhető a tesztoszteronszint


Napi Újság ~ Általánosan elmondható, hogy minél fiatalabb valaki – természetesen itt most a férfiakra gondolunk –, annál magasabb tesztoszteronszinttel rendelkezik. 

A kor előrehaladtával azonban jelentősen lecsökken ennek a hormonnak a szintje. Ugyanúgy, mint a hölgyek esetében, a férfiaknál is az a tendencia, hogy minél alacsonyabb ennek a hormonnak a szintje, annál nagyobb az esélye a különféle betegségek kialakulásának. Azonban a tesztoszteronszintet lehet növelni, és vannak olyan táplálékok, amelyek csökkenthetik ennek a hormonnak a szintjét.

Először is nézzük meg, melyek azok a táplálékok, amelyek csökkentik a tesztoszteronhormon szintjét.

Amennyiben elegendő tesztoszteron van egy férfi szervezetében, úgy megfelelő szintű energiával fog rendelkezni. Ha nem szenved hiányt ebben a hormonban, akkor az alvás minőségével és mennyiségével, illetve a csontsűrűséggel sem lesznek gondok. A megfelelő mennyiségű tesztoszteron az izomtömeget sem befolyásolja.

A tesztoszteronhormon csökkenését sok minden előidézheti. Ilyen például az alacsony D-vitamin-szint, a krónikus stressz, egyes gyógyszerek, az inaktív életmód, az elhízás és az egészségtelen táplálkozás.

Nagyon sok olyan táplálék létezik, amelyek fogyasztása szintén oka lehet az alacsony tesztoszteronszintnek. A tesztoszteron szintjére negatív hatással van a cukor, a finomított liszt és az abból készült kenyér, illetve péksütemények, de az alkohol is negatívan hat erre a hormonra, pontosabban annak mennyiségére.

Mivel növelhető ennek a hormonnak a szintje? A magnéziumtartalmú táplálékokkal mindenképpen. A magnézium az alvásra is pozitív hatást gyakorol, ami megint csak növeli a tesztoszteronszintet. Magnéziumban gazdag táplálékok: banán, tökmag, napraforgómag, zöld leveles zöldségek.

A tesztoszteronszint növelésére a cinkben gazdag táplálékok is alkalmasak, hiszen ez az ásványi anyag a hormontermelésben játszik központi szerepet. A cink gazdag forrásai közé sorolhatjuk a gombát, a tojást, a csicseriborsót, a kesudiót.

A gyömbér is fokozza a tesztoszterontermelést, hiszen hatással van a hormontermelésre. Mindemellett szabályozza a vércukorszintet és csökkenti az oxidatív stressz mértékét is.

Az összetett szénhidrátoknak is nagy szerepük van ennek a hormonnak a növelésében, szabályozásában. Ebbe a kategóriába tartozik például az édesburgonya, a hüvelyesek, a csicseriborsó, a bab, a zab, a quinoa és a barna rizs.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések