A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Budapesten járt a "homofób országok" zászlajából varrt szivárványruha


A fél világot bejárta már az Amsterdam Rainbow Dress, ami többek között San Francisco, Madrid, Tajpej, Szöul és Fokváros, vagy épp az Európai Parlament után nemrég Budapestre érkezett.

A 16 méter átmérőjű ruha egy "élő műalkotás", amely folyamatosan változik. 2016-os megalkotásakor azon több mint 70 ország zászlajából állt össze, ahol törvény tiltja a homoszexualitást.

Ha egy országban megtörténik a dekriminalizáció, akkor ezek helyére egy szivárványzászló kerül – így tűnt el róla az évek során például Szingapúr, India vagy épp Bhután lobogója.

Jelenleg a szoknya részét 68 nemzeti zászló és 9 szivárványzászló alkotja, míg a ruha felső részén Amszterdam város zászlaja látható.

Hogy ez a maskara Budapestre is eljusson, azt a Humen Media alapítója, Erdei Zsolt szorgalmazta:

“Először a varsói pride-on láttam ezt a ruhát tavaly. Már akkor tudtam, hogy szeretném elhozni Budapestre. A sors humorérzékére vall, hogy épp Lady Szomjassal voltam a varsói rendezvényen, ott ismerkedtünk meg, most pedig ő viselte itthon a ruhát. Nagyon tetszett mint műalkotás, mert több mindent kifejez. Mivel ez egy 16 méteres ruha, a modell egy emelvényen állva tudja bemutatni. Azzal, hogy nemcsak a színeivel, de a méretével is kitűnik a tömegből, számomra az LMBTQ közösség erejét is szimbolizálja. Nem egy leigázott, elnyomható társadalmi csoportként jeleníti meg a közösséget" – lelkendezett az ötletgazda.

A tervek szerint 2025-ben véget ér a ruhának nevezett prpaganda jelmez világjárása, és állandó helyet kap a felújítás alatt álló Amsterdam Museum épületében, amivel Amszterdam alapításának 750. évfordulójára készülnek el.

A ruha négy tervezője (Arnout van Krimpen, Jochem Kaan, Oeri van Woezik és Mattijs van Bergen) közül Arnout van Krimpen szintén eljött Budapestre, és augusztus 13-án Sziget Fesztiválon részt vett egy kerekasztal-beszélgetésen is.

Itt, a Magic Mirror sátor mellett volt a ruha hivatalos kiállítása, ahol a tervező mellett a holland nagykövet, Désirée Bonis is beszédet mondott.

A nagykövet asszony kiemelte, hogy amszterdamiként számára külön is boldogság és büszkeség, hogy jelen lehet. A diplomata szerint fontos észben tartani, vannak olyan országok, ahol az LMBTQ emberek nem lehetnek szabadok, nem lehetnek önmaguk, nem szerethetik azt, akit szeretnek, és reményét fejezte ki, hogy mindez változni fog az érintett országokban.

A nagykövet asszony egyúttal arra bátorítja az itthoni politikusokat, hogy vessenek véget az LMBTQ emberek elleni gyűlöletkeltésnek.

“Számunkra, a holland kormány számára mindez az elfogadásról szól, mert a szerelem az szerelem, a narancs pedig mindig a szivárvány része.”


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések