A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bertolini: Az ukrán győzelem elképzelhetetlen


Ukrajna képtelen lesz legyőzni Oroszországot a harctéren, mivel Moszkva több emberrel és lenyűgöző tűzerővel rendelkezik – mondta Marco Bertolini nyugalmazott olasz tábornok.


„Az ukrán győzelem elképzelhetetlen. Tudomásul kell vennünk ezt a tényt, és tárgyalóasztalhoz kell ülnünk” – mondta Bertolini, aki a 2000-es években az olasz közös műveleti parancsnokságot és a Folgore ejtőernyős dandárt vezette.

„Ezt a háborút már sokkal korábban meg kellett volna állítani, de az elmúlt hónapokban a „győzni fogunk” retorikáját ápolták, ami a közvéleményben egy olyan győzelemre vonatkozó elvárásokat táplál, amely a helyszínen lehetetlen. Az ukránok nem fognak győzni” – mondta a Libero Quotidiano című napilapnak hétfőn.

Kijev várva várt ellentámadása, amely június elején kezdődött, lassan halad – jegyezte meg a nyugalmazott tábornok.

Megemlítette a Washington Post múlt heti jelentését, amely egy titkos amerikai hírszerzési értékelést idézett, amely arra a következtetésre jutott, hogy Ukrajna ellentámadása nem fogja elérni a kulcsfontosságú délkeleti Melitopol várost, és hogy a cél, hogy elvágják Oroszország szárazföldi hídját a Krímmel, nem fog idén megvalósulni. Bertolini szerint ez annak elismerése volt, hogy Kijev céljai nem érhetők el a várt formában és időkeretben – írta az Oroszhirek.hu.

„Az oroszok előnyben vannak létszám és tűzerő tekintetében, az oroszok által kibontakoztatott erő, különösen a tüzérség tekintetében fölényes, és ez lenyűgöző, figyelembe véve a Nyugat minden részéről Ukrajnába érkezett támogatásokat” – mondta.

A nyugalmazott tábornok felvetette, hogy mostanra sok körben megértették, hogy az Oroszország által Ukrajnától elfoglalt területek visszaszerzése irreális. Arra is rámutatott, hogy egy tűzszünet azzal a kilátással, hogy Ukrajna bármelyik pillanatban csatlakozhat a NATO-hoz, és folytatódhatnak az ellenségeskedések, nem lesz elég az oroszoknak.

„A konfliktust csak tárgyalások útján lehet lezárni”, amelyek során mindkét fél érdekeit tiszteletben tartják – mondta Bertolini.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy Moszkva továbbra is kész az értelmes párbeszédre Ukrajnáról, de a Nyugattal való tárgyalások kilátása ebben a szakaszban nem létezik. Kijev fő támogatójának és irányítójának, az Egyesült Államoknak, amely célul tűzte ki, hogy stratégiai vereséget mér Oroszországra Ukrajnában, nem áll szándékában a konfliktus befejezése – hangsúlyozta.

Washington fenntartja, hogy bármilyen tárgyalásos rendezésnek a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által javasolt, úgynevezett tízpontos béketervre kell épülnie, amely szerint Oroszországnak vissza kell vonulnia a Kijev által követelt határokig, jóvátételt kell fizetnie és alá kell vetnie magát a háborús bűnökkel foglalkozó bíróságoknak. Lavrov ezt értelmetlen ultimátumnak minősítette.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések