A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az új román kormányrendelet veszélyezteti a magyar kulturális intézményeket


A költségcsökkentő intézkedések ellen az RMDSZ és a román ellenzék is tiltakozik 

„A román kormány tervezett fiskális kiigazító intézkedései nem fogják érinteni a kultúra, az ifjúság és a sport területeit” – jelentette ki Marcel Ciolacu román kormányfő szerdán Bukarestben. 

A politikus az Agerpres román hírügynökség beszámolója szerint egy egyetemi fórumon kérdésre válaszolva elmondta, a kabinet közigazgatási reformot szeretne, illetve fiskális kiigazítást, és az adócsalás visszaszorítását tűzte ki célul.

„Románia ugyanis azon uniós tagállamok közé tartozik, ahol a legnagyobb az adócsalás" – emlékeztetett.

„Azt most megígérhetem, hogy egyetlen fiskális kiigazító intézkedés sem fogja befolyásolni az ifjúsági vagy kulturális tevékenységeket" – mondta Ciolacu. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az állam már nem engedhet meg magának egy ennyire „túlburjánzott" apparátust.

A román kormányfő szerint Romániában van a legtöbb közbeszerzésre is jogosult költségvetési intézmény a világon, miközben a közbeszerzést központosítani lehetne megyei szinten.

„Ahhoz, hogy megvásároljanak egy ceruzát, kell egy gazdasági igazgató, egy jogi osztályvezető, egy közbeszerzési szakember, mert el kell készíteni a tenderfüzetet is" – mutatott rá. Hozzátette, hogy a jelenlegi apparátus a kommunista időket idézi, miközben már más idők járnak.

Cristian Ghinea, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát (USR) párt közpolitikákért felelős osztályának vezetője szerdai közleményében azzal vádolta a kormányt, hogy csak mímeli a költségcsökkentő intézkedéseket, miközben miután a gazdasági minisztériumot összevonták a turisztikai minisztériummal megmaradt a dupla apparátus.

Hozzátette, hogy ezek a vezetők „valós" fizetést kapnak, míg a betöltetlen állások befagyasztása nem hoz reális megtakarítást.

A költségcsökkentő tervek kulturális intézményekre gyakorolt veszélyeire Raluca Turcan kulturális miniszter is rámutatott, kedden beadványban fordult Marcel Bolos pénzügyminiszterhez, amelyet a kormányfőnek is eljuttatott.

Ebben rámutatott, hogy a sürgősségi kormányrendelet-tervezet elfogadása esetén a kulturális intézmények 61 százalékának – szám szerint 285-nek – szűnne meg jogi személyisége.

A költségcsökkentő intézkedések kultúrát érintő káros hatásai ellen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is szót emelt: arra kérte a kormányfőt, hogy vesse el a tervezetet. A terv hatványozottan érintené a magyar kulturális intézményeket, elsősorban a székelyföldi kisvárosok színházait, múzeumjait veszélyeztetné, így ezek is tiltakoznak ellene.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések