A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az olasz kormány extraprofitadót vet ki a bankokra


Az intézkedéstől 2-3 milliárd euró bevételt várnak.


Egyszeri különadót vet ki a bankok megemelt kamatlábakból származó nyereségére az olasz kormány. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes szerint a befolyt összegből egyrészt a jelzáloghiteleseket segítik, másrészt adócsökkentésre fordítják majd.

Az adó alapja a hitelkamatlábak és a betéti kamatlábak közötti különbözetből, a kamatmarzsból származó nyereség, mértéke 40 százalék lesz, és csak a 2023-as eredményre vetik majd ki. A Bank of America elemzőinek számítása szerint a különadó a bankok kamatjövedelmének 2-9 százalékát viheti el, és 2-3 milliárd eurós bevételt hozhat az olasz költségvetésnek.

Az olasz kormány már korábban is sokat bírálta a bankokat, amiért a megemelkedett kamatszintet csak a hitelezésnél alkalmazzák, a betéti oldalon viszont nem. Lépésre azonban csak azután szánta rá magát a kabinet, hogy minden olasz bank nagyobb nyereségről adott jelentést és megemelte éves profitcélját is. A legnagyobb olasz bank, az Intesa Sanpaolo bevételét például a megnövekedett kamatkülönbözet 13,5 milliárd euróval emelte meg.

A bankszektor árfolyamindexe a milánói tőzsdén a bejelentésre több mint hét százalékkal esett kedden, az Intesa Sanpaolo részvénye pedig nyolc százalékkal csökkent – írja a HVG.

Hasonló különadót alkalmaz a bankok extra nyereségére Spanyolország és Magyarország is.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések