A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Iszlám Együttműködés Szervezet diplomáciai lépéseket tervez a Korán-égető országokkal szemben


Napi Újság –   A szervezet a nagykövetek visszahívását sem zárta ki a szankciók közül

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) arra biztatta tagállamait, hogy tegyenek diplomáciai lépéseket azokkal az országokkal szemben, ahol engedélyezik a Korán nyilvános elégetését vagy megszentségtelenítését, beleértve azt a lehetőséget is, hogy visszahívják nagyköveteiket.

A szaúd-arábiai Dzsiddában székelő nemzetközi szervezet közleménye azután jelent meg, hogy az OIC-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli online megbeszélést tartottak az elmúlt hetek svédországi és dániai eseményeivel kapcsolatban, ahol a hatóságok által hivatalosan engedélyezett tüntetéseken elégették vagy megrongálták az iszlám vallás szent könyvének példányait.

Az 1969-ben létrehozott szervezet szerint az 57 tagállamnak „fontolóra kellene vennie minden olyan szükséges és megfelelő döntést és lépést” Svédországgal, Dániával és más országokkal ápolt kétoldalú kapcsolataikban, ahol engedélyezik az ilyen incidenseket, beleértve nagyköveteik visszahívását is – fogalmazott az iszlám szervezet közleménye.

Az OIC arra biztatta a tagállamokban működő civil szervezeteket: működjenek együtt mindazon országok civil szervezeteivel, ahol korábban Koránt égettek vagy rongáltak meg, és ahol csak lehetséges, nyújtsanak be helyi bírósági keresetet, „mielőtt nemzetközi jogi testületek elé viszik az ügyet”.

A szervezet további erőfeszítéseket kért a tagállamoktól az iszlámellenes cselekmények elleni küzdelemben, pozitív példaként említve Kuvaitot, amely 100 ezer példányt rendelt a Korán svéd fordításából, hogy Svédországban ingyen terjeszthesse az iszlám szent könyvét.

Közvetlenül az OIC mostani rendkívüli online megbeszélése előtt az a két férfi, akik már korábban is elégették a Korán egy példányát Svédországban, megismételték tettüket néhány tucat bámészkodó és mintegy 20 ellentüntető jelenlétében.

Svédországban és Dániában jelenleg nincs hatályos törvény az istenkáromlással szemben, és a szólásszabadságot kiemelten kezelik. Miután azonban az elmúlt időszak Korán-égetései dühödt ellentüntetéseket és diplomáciai retorziókat eredményeztek a muzulmán országok részéről, Stockholm és Koppenhága fontolóra vette, hogy korlátozni kellene a szent könyvek vagy más vallási jelképek nyilvános megszentségtelenítését.

Lars Lokke Rasmussen dán külügyminiszter a DR dán közszolgálati médiának adott vasárnapi interjújában bejelentette, hogy Koppenhága jogi eszközöket keres az ehhez hasonló incidensek betiltására, anélkül, hogy korlátozná a szólásszabadságot.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök vasárnap az Instagramon közölte: Stockholm mérlegeli jogi lehetőségeit a Korán és más szent könyvek megszentségtelenítése kapcsán, tekintettel az ilyen incidensek Svédországgal szembeni negatív nemzetközi következményeire.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések