A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Árad a Rába, embereket telepítettek ki az Őrségben


Hat árterületen lévő lakóház van veszélyben a megáradt Rába folyó miatt a Vas vármegyei Csákánydoroszlón a Dózsaligetben. A lakóknak átmenetileg el kellett hagyniuk otthonaikat, Gasztonyban pedig a belvíz vett körbe öt ingatlant, amelyeket homokzsákokkal védenek. 
 

Pénteken több esetben riasztották a tűzoltókat patakokon kialakult villámárvizek miatt, Szombathelyen, Kenézen, Vasváron, valamint több Körmend és Szentgotthárd környéki településen pedig az utcáról és a mezőgazdasági területekről a házak udvarába, garázsokba és pincékbe beáramló esővíz okozott gondot.

Szentgotthárdon több lakóingatlan pincéjében 20-30, helyenként 40 centiméteren gyülemlett fel az esővíz, amit kiszivattyúztak. Felsőszölnökön pedig árkokban és garázsban jelentett problémát az összegyűlt csapadékvíz, Körmenden egy családi házat kellett megvédeni a vízbetöréstől. Itt és Szentgotthárdon összesen több mint kétezer homokzsákot használtak fel a lakások megvédéséhez.

A Nyugat-Dunántúli Vízügy Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába vízszintje szombat hajnalban 476 centiméteres vízállásnál tetőzött. Körmendnél reggel 387 centimétert mértek, a tetőzést itt 500-510 centimétert meghaladó vízállással vasárnap reggelre várják, ami miatt a szakemberek szerint a legmagasabb harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére lesz szükség ezen a szakaszon.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton közölte, hogy nagy segítséget nyújtanak a levonuló árhullámok elleni küzdelemben az elmúlt évek vízügyes fejlesztései. Rönökön és Rábagyarmaton a nemrég átadott automata üzemeltetésű tározók visszatartották az éjjel lezúduló csapadékot, több százezer köbméter vizet és ezzel megmentették az alattuk lévő településeket az elöntéstől. Plusz szerintük jól vizsgáztak a töltéserősítések és a szentgotthárdi árapasztó is. A mediterrán ciklon várhatóan még több napig a térségben marad.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések