A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A német görögdinnye kormány már csak a tinédzserek szavazataiban bízhat


A német kormány 18-ról 16 évre szállítaná a választói korhatárt. Érvelésük szerint a politikailag egyre aktívabb fiatalságnak joga van hallatnia a hangját a választásokon, melyeket jellemzően az elöregedő európai társadalmakban az ötven év felettiek döntenek el. A bírálók szerint ugyanakkor a választási törvényt a közelmúltban radikálisan átformáló baloldali-zöldpárti-liberális kormány csak a saját pozícióját igyekszik erősíteni.


Van olyan kérdés, amiben az új német kormányt alkotó pártok között a kezdetektől egyetértés mutatkozik. A koalíciót alkotó Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a választásra jogosultak életkorát 18-ról 16 évre csökkentené a szövetségi választásokon.

A Bundestag már tavaly novemberben határozott arról, hogy a jövőre esedékes európai parlamenti választásokon 16 évesek is szavazhassanak. Az úgynevezett jelzőlámpa-koalíció által előkészített törvénytervezet szövege szerint a korábbi, 18 éves választói korhatár sok olyan, tenni akaró fiatalt kizárt, akik „a közösségi élet több szintjén tudnak és akarnak felelősséget vállalni, valamint beleszólni a politikába.” (Hát persze. Ezt a tapasztalatlan, hópihe generációt még tudják hülyíteni. A szerk.)

Amennyiben a képviselők szövetségi szinten is jóváhagyják a kormány javaslatát, Németország lesz a harmadik olyan európai ország, ahol 16 évesen is lehet voksolni a parlamenti választáson – Ausztria és Málta után. Az EP-választások tekintetében Belgium máris követte a németek a példáját: jövőre náluk is beleszólhatnak majd a 16 évesek Európa jövőjébe.

A 2021-es német szövetségi parlamenti választások előtt végzett felmérés azt mutatta, hogy "a fiatalok frusztráltak amiatt, hogy nem vehetnek részt egy általuk sorsfordítónak vélt szavazáson". Ehelyett az 50 év felettiek döntöttek a sorsukról, akik a szavazók többségét, mintegy 60 százalékát tették ki, írják, érvelnek a derék német illetékesek.

Carmen Wegge, az SPD mindössze 33 éves képviselője úgy gondolja, a fiatal generációnak joga van a politikai részvételhez, mivel bebizonyították, hogy számos, őket különösen érintő kérdésben elkötelezettek és hangosak. A fiatalok fokozott politikai tudatosságát vélhetően erősítették a 2010-es évek klímamozgalmai, különösen a tinédzser klímaaktivista, Greta Thunberg által vezetett Fridays for Future.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések