A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Kreml üdvözölte a pápa üzenetét az orosz történelmi örökségről


A Kreml szóvivője üdvözölte Ferenc pápának az orosz történelmi örökségről szóló megjegyzéseit, amelyeket fiatal orosz katolikusokhoz intézett beszédében mondott.  

“NAGYON JÓ, HOGY A PÁPA ISMERI AZ OROSZ TÖRTÉNELMET, AMELY MÉLYEN GYÖKEREZIK” – MONDTA DMITRIJ PESZKOV KEDDEN ÚJSÁGÍRÓKNAK.

A pápa múlt pénteken az orosz katolikusokhoz videón keresztül intézett beszédében a szentpétervári hallgatóságot “a nagy Oroszország örököseinek nevezte… a szentek, a királyok, Nagy Péter és II. Katalin Oroszországa, a nagy orosz birodalom, a számos kultúra és emberség örököseinek”. Arra buzdította őket, hogy ápolják ezt az örökséget.

Peszkov megjegyezte, hogy az orosz történelem sokkal szélesebb körű, mint a katolikus egyházfő által megnevezett két uralkodó, és hogy az orosz iskolákban és egyetemeken sok olyan tanár van, akinek az a célja, hogy a diákokat a nemzet múltjával inspirálja.

“AZ A TÉNY, HOGY A PÁPA EGYBEHANGZÓAN HANGOZTATTA EZEKET AZ ERŐFESZÍTÉSEKET, NAGYON ÖRVENDETES” – MONDTA A SZÓVIVŐ.

A pápa megjegyzései azonban haragot váltottak ki néhány kelet-európai országban, elsősorban Ukrajnában. Oroszország kritikusai azt állították, hogy az ukrajnai konfliktust a modern orosz állam imperialista törekvései okozták, amelyek birodalmi korból erednek.

“Nagyon sajnálatos, hogy az orosz nagyállami eszmék, amelyek Oroszország krónikus agressziójának okai, tudatosan vagy tudatlanul a pápa szájából hangzanak el” – írta az ukrán külügyminisztérium szóvivője a közösségi médiában.

A Vatikán tagadta a kritika megalapozottságát, rámutatva, hogy a pápa Oroszország “nagy kultúráját és emberségét” emelte ki, nem pedig a történelmi terjeszkedést.

Moszkva elutasította a konfliktus ilyen típusú minősítését. Ragaszkodott ahhoz, hogy kénytelen volt erőt alkalmazni válaszul arra, hogy Kijev továbbra is üldözte az orosz etnikumú lakosságot, erősíttette a szélsőséges nacionalistákat Ukrajnában, és folyamatosan növeli a NATO-erők számát Oroszország határainál.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések