A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A japán politikusok az idei évfordulón sem merték kimondani, hogy az USA dobott rájuk atomot


Az 1945-ös hirosimai atombomba áldozataira emlékező összes japán politikusok hallgatott arról, hogy a bombát az Egyesült Államok dobta le. Ugyanakkor Fumio Kishida, a szigetország miniszterelnöke és Hidehiko Yuzaki, Hirosima prefektúra kormányzója Oroszországot azért megemlítette – olvasható az Orosz Hírekben megjelent cikkben. 


Egyedül a TBS televíziós csatorna élő adásában a megemlékezés elején hangzott el a Békeparkból, ahol az ünnepséget tartották, hogy az Egyesült Államok volt a felelős az atombombázásokért.

Sem Hirosima polgármestere, Kazumi Matsui nem említette ezt a hagyományos békenyilatkozatban, sem Yuzaki, a prefektúra kormányzója, sem Kishida.

„Ezen a napon 78 évvel ezelőtt száz és több tízezer értékes élet veszett oda egyetlen atombomba miatt. Egy város felperzselt földdé változott, és egy pillanat alatt elvették az emberek álmait és fényes jövőjét” – mondta Kishida beszéde elején, anélkül, hogy megemlítette volna, ki vette el őket.

Ugyanakkor a kormányfő beszédében helyet kapott Oroszország

„Most, mivel a nemzetközi közösségben egyre mélyül a megosztottság az atomfegyverek csökkentésével kapcsolatban, és mivel Oroszország atomfegyverekkel fenyegetőzik, az ehhez (az atomfegyverek nélküli világhoz) vezető út egyre nehezebbé válik” – mondta a miniszterelnök.

A hirosimai kormányzó beszédét azzal kezdte, hogy megemlítette „Oroszország nukleáris fenyegetéseit” és Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramját, de nem nevezte meg azt az országot, amelyik atombombát dobott a városra. Hangsúlyozta a nukleáris fegyverek elhagyásának szükségességét, mondván, hogy az ukrajnai ellenségeskedések nem azért kezdődtek, „mert Ukrajnának nincsenek nukleáris fegyverei, hanem mert Oroszországnak vannak”.

Korábban az Egyesült Államokat mint a hirosimai lakosok haláláért felelős államot nem említette beszédében António Guterres ENSZ-főtitkár sem, akinek üzenetét a leszerelési ügyekért felelős helyettese, Izumi Nakamitsu olvasta fel.

Az atombomba áldozatainak tiszteletére gyászszertartást tartottak a hirosimai Békeparkban a tragédia 78. évfordulóján. Az ünnepségen részt vett Kishida, a kormány tagjai, nemzetközi szervezetek képviselői és 111 nemzet diplomáciai képviselete – ez rekordszám azóta, hogy a megemlékezéseket tartják. Az idén, ahogyan a múltban, az orosz és a belarusz diplomatákat nem hívták meg az ünnepségre. 8 óra 15 perckor – abban az órában, amikor Hirosimában az atombomba felrobbant – egyperces csendet hirdettek. A békenyilatkozat, Hirosima polgármesterének beszéde után fehér galambokat engedtek az égbe – a földi béke szimbólumát.

Idén, a koronavírussal kapcsolatos korlátozások feloldása óta először, hétezer ember vett részt a megemlékezésen. Összesen 50 ezren jönnek el az emlékműhöz, hogy ezen a napon tisztelegjenek az áldozatok emléke előtt.

1945 augusztusában amerikai pilóták atombombákat dobtak le a japán Hirosima és Nagaszaki városokra. Az atomrobbanástól és következményeitől Hirosimában 350 ezer emberből 140 ezer, Nagaszakiban 74 ezer halt meg. Az atombomba áldozatainak túlnyomó többsége civil volt. A tragikus események évfordulóján – augusztus 6-án és 9-én – Hirosimában és Nagaszakiban évente megemlékezést tartanak.

A hírrel kapcsolatban hoztunk egy videórészletet az orosz elnöktől, ami választ adhat a kérdésekre:



Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések