A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A fruktózzal ízesített italok veszélyesek az egészségre


Számos tanulmány számolt be arról, hogy a fruktózzal édesített italok nagyon sokféle kárt tesznek a szervezetben, többek között kardiometabolikus rendellenességeket okozhatnak. A gyümölcsökből származó fruktóz azonban nincs ilyen hatással az emberi szervezetre, sőt még pozitív egészségi hatással is rendelkezik. 

A fruktóz megtalálható a gyümölcsökben, a fruktózzal édesített és ízesített italokban és a kukoricaszirupban is. A magas fruktózbevitel különböző egészségi kockázatokat jelent, például ilyen a cukorbetegség és az elhízás is. A fruktóz ugyanis negatívan hat a glükózanyagcserére, fokozza a zsírsavszintézist, és gyulladást is kivált a szervezetben.

A fent említett tanulmányok beszámoltak a fruktózbevitel és a kardiometabolikus betegségek közötti kapcsolatról. Egy vizsgálatba majdnem 7000 embert vontak be, férfiakat és nőket egyaránt. A vizsgálati alanyoktól vért vettek és megállapították, hogy senkinek nem volt cukorbetegsége, szív- és érrendszeri betegsége, illetve rákos megbetegedésben sem szenvedett senki.

A vizsgálat során három fruktózforrást is figyelembe vettek, mégpedig a gyümölcsöket, a gyümölcsleveket és a fruktózzal ízesített italokat. A résztvevők lipid-, gyulladásos és glikémiás markereit vizsgálták, hiszen ezeknek a biomarkereknek a magas szintje fokozza a szívbetegségek, a rákos betegségek és a cukorbetegség kockázatait.

Az eredmények azt mutatták, hogy a magasabb fruktózbevitel növelte a gyulladásos biomarkerek számát, a trigliceridszintet, illetve a koleszterinszintet is. A gyulladásos biomarkerek száma magasabb volt azoknál a személyeknél, akik magasabb BMI-indexszel rendelkeztek, és akik bevallottan nem mozogtak rendszeresen. A fruktózbevitel ez esetben a cukros, édes italokból származott.

Azoknál a személyeknél, akik gyümölcsöt és gyümölcslevet fogyasztottak, alacsonyabb volt a gyulladásos biomarkerek szintje, illetve a lipid- és glikémiás biomarkerek is csökkenő értékeket mutattak. Ily módon a vizsgálatot végzők megállapították, hogy a gyümölcsökből és a gyümölcslevekből származó fruktóz nincs negatív hatással sem a gyulladásra, sem pedig a kardiometabolikus tényezőre, ellentétben a fruktózzal ízesített italokkal. Még azt is hozzátették, hogy a gyümölcsökből származó fruktóznak nincsenek negatív hatásai, sőt még előnyei is lehetnek az egészségre.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések