A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Földközi-tengeren így játszanak össze a bűnöző embercsempészek és a jóemberkedő NGO-k


„Logisztikai előnyhöz juttatják a migránscsempészetet irányító bűnszervezeteket” a Földközi-tengeren működő NGO-k egy olasz titkosszolgálati jelentés szerint, amelyet a Trapaniban folyó „maxiper” tanulságai is megerősít – írja az Il Giornale.  

A lap szerint 56 nem kormányzati szervezet felhívást intézett az Európai Unióhoz, arra kérve Brüsszelt, hogy gyakoroljon nyomást Olaszországra az Aurora, az Open Arms és a Sea-Eye 4 hajók „törvénytelen akadályoztatása” miatt.

„Ha továbbra is akadályozzák a humanitárius segítségnyújtást, akkor drasztikusan csökken a civil kutató- és mentőhajók jelenléte a Földközi-tenger középső részén, és ennek következtében még több emberélet fog elveszni” – olvasható az NGO-k levelében. Szerintük az „összes polgári kutató- és mentőhajót azonnal fel kell szabadítani, és az ebből eredő bírságokat meg kell szüntetni. Vissza kell vonni a nem kormányzati szervezetek keresési és mentési tevékenységét a Földközi-tenger középső részén korlátozó olasz törvényt...”

Az Il Giornale szerzője úgy véli, a civileknek inkább arra kéne kérniük az unió vezetését, hogy végre tegyen valamit a migránsáradat megfékezése érdekében. Felidézi azt is, hogy néhány nappal ezelőtt Agrigento prefektusa, Filippo Romano kifejtette: „Objektíven nézve a migránsok lampedusai fogadásának követelése ebben az időszakban nem túl humanitárius”, mivel a térség megtelt.

A nem kormányzati szervezetek tevékenységével kapcsolatban számos kétely merül fel az elmúlt években. Most például a Trapaniban folyó „maxi-per” irataiból derült ki, hogy egyes NGO-k és a bűnözők között kapcsolat van. A dokumentumok között szerepel a német Jugend Rutter egyik tagjának üzenete, amely a „motoros halászoknak” nevezett embercsempészeknek szól. De a nyomozók szerint legalább négyszer léptek kapcsolatba egymással a vizsgált út során. „Mind a kapitány, mind a fedélzeti első tiszt, mind a civil szervezet csoportvezetője tisztában volt az emberkereskedők jelenlétével a mentés során” – áll a jelentésben, amely szerint az NGO szinte közvetlenül a bűnözőktől „vette át” a migránsokat.

Tavaly a titkosszolgálat épp az ilyen esetek miatt jutott arra a megállapításra, hogy „logisztikai előnyhöz juttatják a migránscsempészetet irányító bűnszervezeteket” a Földközi-tengeren működő NGO-k”.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések