Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

A fokhagyma jó a szívnek, az ereknek és az artériáknak


A hagyományos orvoslás már évszázadok óta használja a fokhagymát a természetes gyógyítás során. 

A gyógynövény ugyanis tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal: C-vitamin, B6-vitamin, B9-vitamin, karotinoidok, magnézium, mangán, kálium, foszfor, szelén, cink, réz, B1-vitamin, B2-vitamin, B5-vitamin, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak. A fokhagyma alacsony kalóriatartalmú, ellenben magas tápanyagtartalmú gyógynövény, amely nagyon jót tesz a szív egészségének. 

A fokhagyma megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását, amely hatás pedig megvédhet bennünket a szívbetegségektől. Vérnyomáscsökkentő hatása a kéntartalmú vegyületeinek köszönhető. Az egyik vegyülete, az allicin felelős a vérnyomás szabályozásáért, illetve a szív egészségének a megőrzéséért. A fokhagyma kardioprotektív hatásai azért is kiemelkedőek, mivel ellazítja az érrendszer simaizomzatát, kitágítja az ereket, és ezzel jelentős vérnyomáscsökkenés következik be.

A fokhagyma megakadályozza a vérlemezkék összetapadását. A vérlemezkék a vérben keringő korong alakú sejttöredékek, amelyek segítenek a véralvadásban. Ha összetapadnak, akkor egyrészt a szív nem tudja megfelelően pumpálni a vért, másrészt fokozódik a vérrögképződés kockázata. A fokhagyma azonban csökkentheti a vérlemezkék összetapadásának esélyét, ez a hatás pedig javítja az egész szervezetben a vér áramlását. Ezzel pedig csökken a szívbetegségek, a szívroham és a rossz keringés okozta problémák kockázata.

A szívbetegségek egyik kockázati tényezője a magas koleszterinszint. A fokhagyma segít megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét és csökkenti a rossz, azaz az LDL- koleszterin szintjét. Kénvegyületei pedig javítják a vérkeringést, megakadályozzák a koleszterin felhalmozódását a véráramban.

A fokhagyma antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek kiürítik a szervezetből a toxinokat, illetve a káros hatású szabad gyököket. A szabad gyökök fokozzák a szervezetben a gyulladást, elősegítik az erek gyulladását is, ami pedig szív- és érrendszeri betegségeket eredményez. A fokhagyma azonban megakadályozza a toxinok és a szabad gyökök felhalmozódását, így segítve az egészséges szív fenntartását.

Az érelmeszesedés egy olyan állapot, amely az artériák, illetve a szív vérellátását biztosító erek megkeményedését okozza, ezzel pedig fokozódik a szívbetegségek kockázata. A fokhagyma azonban javítja a vérkeringést és megakadályozza az erek és az artériák megkeményedését. Segít abban is, hogy az artériákban zsírok, koleszterin és más anyagok halmozódjanak fel, ami viszont nemcsak az érelmeszesedés, hanem a szívkoszorúér-betegség ellen is védelmet jelenthet.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések