A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Von der Leyen további megállapodásokat szorgalmaz a migráció megfékezésére


Az EB elnöke nagyra értékelte Brüsszel és a nyugat-balkáni államok együttműködését  

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden további megállapodások megkötését szorgalmazta partnerországokkal az illegális bevándorlás megfékezése végett.

Markus Söder bajor miniszterelnökkel közösen tartott bayreuthi sajtókonferenciáján kijelentette, hogy ezen erőfeszítések során szorosabban együtt kell működni a származási és tranzitországokkal. Von der Leyen ugyanakkor nem közölte, hogy konkrétan mely országokra gondolt.

Mindazonáltal az Európai Bizottság elnöke ebben az összefüggésben nagyra értékelte Brüsszel és a nyugat-balkáni államok együttműködését. Mint mondta, ezáltal az utóbbi hat hónap során sikerült mintegy negyedével csökkenteni az uniós területre érkező illegális bevándorlók számát. Az utóbbi években számos észak-afrikai migráns választotta az úgynevezett balkáni útvonalat Európába, elkerülve ezzel a veszélyes tengeri átkelést.

„Ezzel ellentétben az illegális migráció jelentősen megnőtt a Földközi-tengeren" – emelte ki von der Leyen. Hangsúlyozta, hogy ezért többet kell befektetni a származási és tranzitországok gazdaságának stabilizálásába, és következetesen kell velük közösen fellépni az embercsempészek szervezett bűnözése ellen.

Von der Leyen a Tunézia és az Európai Unió között június 16-án aláírt szándéknyilatkozatot követően derűlátónak mutatkozott, hogy az új európai migrációs és menekültügyi csomagot még a mostani törvényhozási ciklusban sikerül elfogadtatni.

Söder példaértékűnek nevezte a szándéknyilatkozatot, és azt megfelelő lépésnek minősítette arra, hogy tartósan csökkenthessék a bevándorlást Európába.

Az egyezség értelmében Brüsszel és Tunisz szorosabban együttműködik a migrációs kérdésekben, megfékezve az elsősorban Olaszországba irányuló illegális bevándorlást, cserébe az EU mintegy 900 millió euró pénzügyi segélyt folyósít a gazdasági nehézségekkel küszködő észak-afrikai országnak.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések