A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Visít a Telex: csupán 6 ember előtt sikerült érzékenyíteni az alsósokat


Az elmúlt napokban "hatszor festettek át egy padot a Ferencvárosban, mert szivárványszínű lett,
12 millióra büntettek meg egy könyvhálózatot, mert nem volt lefóliázva az egyik, homoszexualitást megjelenítő könyvük, 38 ország adott ki egy közös nyilatkozatot amiatt, mert szerintük a magyar jogszabályok hozzájárulnak az LMBTQ-emberek megbélyegzéséhez."

Ebben a környezetben, a szombat délutáni Pride-felvonulás előtt egy nappal tartott egy közös eseményt a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Pride. Az esemény címe pedig ez volt: Meseország mindenkié – Érzékenyítő foglalkozás a mese erejével - picsogja a szélsőliberális, hungarofób Telex.

Ezt a könyet akarják bevinni az iskolákba, az alsósoknak

A Labrisz által kiadott Meseország mindenkié az a mesekönyv, ami modern gyerekmeséken keresztül az LMBTQ-témák mellett más, hátrányos helyzetű csoportokat is megjelenít: például a romákat vagy a szenvedélybeteg szülők mellett felnövő gyerekeket.

A könyvet Dúró Dóra korábban ledarálta, ezután sorsa politikai kérdéssé vált, majd Orbán Viktor is ellene foglalt állást:

„Hagyják békén a gyerekeinket!”

A péntek délutáni esemény célja az volt, hogy megmutassák, „hogyan lehet tabuk nélkül, például egy mesén keresztül bevinni az LMBTQ+ témát az iskolába”, megmagyarázni akár már egy alsós diák számára, mit jelent a másság és az elfogadás.


A foglalkozást a Közkincs Könyvtárban tartották: ez egy belvárosi bérházban lévő lakás, ahol magánkézben lévő könyvtár és iroda is van, és sok civil, feminista vagy LMBTQ-témájú rendezvénynek ad otthont. A ház bejáratánál már péntek délutántól ott állt a Labrisz Egyesület három aktivistája és a Helsinki Bizottság megfigyelője is, az út túloldalán pedig egy rendőrkisbusz, mert most is bejelentettek civilek tiltakozó rendezvényeket. Ezek az ellentüntetők végül most sem jelentek meg, de néhány, a szervezők szerint gyanús alakot elküldtek a ház kapujából - írják.

Magára a foglalkozásra végül féltucatnyi ember jött el: ők ugyan örültek a kiscsoportos jellegnek, de több emberre számítottak, a Labrisz tagjai viszont nem lepődtek meg ezen a számon - picsogják.

Volt olyan gimnazista, aki a jövőben szeretne gyerekekkel foglalkozni, akár LMBTQ-kérdésekről is beszélni, de most még az osztálytársaival vagy a tanáraival sem mindig sikerül; volt olyan fiatal lány, akinek a családja magánóvodát nyitna, és szeretné tudni, hogyan lehet páréves gyerekekkel beszélni ilyen témákról; de volt olyan kommunikációs szakember is, aki meseterapeutának tanul - írja a beszámolót a Telex.

A pénteki workshop alapja Kovács Brigitta Efi Légy szerencsés, Batbaján! című meséje volt: ez durván leegyszerűsítve egy Hamupipőke-sztori átirata, ahol a főszereplő roma fiú a mostohaanyja tiltása ellenére megpróbál eljutni egy másik fiú, Zeke bulijába, és végül egymásba szeretnek. A mesében nem csak a főszereplő melegsége a fontos, hanem a bőrszín, a szülő elvesztése, a családon belüli kitaszítottság is, és a workshopon ugyanolyan hangsúlyosan előkerültek ezek a kérdések is - érzékenyít a beteg Telex.


A foglalkozás vezetője Kubó Cintia író, "tanár" volt, aki jelenleg egy "civil" szervezetnél dolgozik. Ő a Labrisznak egy másik foglalkozásán készített óratervet arról,

hogyan lehetne a Meseországot bevinni az iskolába.

Ma Magyarországon egy ilyen foglalkozást egy állami iskolában gyakorlatilag lehetetlen megtartani.

„Retorzió lenne. Akár az iskolától, akár a szülőktől. Egy szülő biztos lenne, akinek ez nem tetszene” – mondta a foglalkozást vezető Kubó Cintia.


A terveikről is mesélt:

most ők keresnek fel tanárokat, hogy vegyenek részt a foglalkozásaikon: hogyan lehet ezt a témát tabumentesíteni, hogyan ne féljenek a tanárok ettől a témától

A cél a program kétéves futása alatt száz tanár elérése, egyelőre nyolcvannal beszéltek már Budapesten és különböző vidéki városokban. De emellett is futnak különböző programjaik, például a Meseország meséihez már most harminckét különböző foglalkozástervük van. Ezeket a különböző programokat szinte lehetetlen lenne megvalósítaniuk az állami iskolákban, de a saját eseményeiken, munkahelyeken vagy magániskolákban van erre lehetőség - írják.

Kubó azt látja, hogy a fiataloknál egyre nagyobb a tudás erről a témákról, és egyre nagyobb a bátorság is, hogy megszólaljanak. Az esemény előtt a pad, a könyvfóliázások és a fenyegetések miatt nagyon izgult, de szerinte valójában pont a legjobbkor jött, hogy meg tudták tartani ezt a foglalkozást.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések