A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb 6,5 milliárd forintos támogatási programot indít a kormány Bosznia-Hercegovinában


Magyarország újabb 6,5 milliárd forint értékű támogatási programot indít augusztus elsejétől Bosznia-Hercegovinában, amelynek keretében a termelők magyar mezőgazdasági eszközöket vásárolhatnak – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Banja Lukában. 


A tárcavezető a boszniai Szerb Köztársaság igazgatási központjában hangsúlyozta, hogy Európa az elmúlt évtizedek legsúlyosabb biztonsági és gazdasági kihívásaival néz szembe, és épp ezért el kellene kerülni a további válságok kialakulását.

„Mi, magyarok speciális földrajzi helyzetben vagyunk, keletről a szomszédunk Ukrajna, délről a Nyugat-Balkán. Ezért ha valaki, akkor mi pontosan értjük, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy a Nyugat-Balkánon béke és stabilitás legyen" – figyelmeztetett.

Kijelentette azt is: csak akkor tudunk eredményt elérni, hogy ha a Nyugat-Balkánnal beszélünk, nem a Nyugat-Balkánról. Mint mondta,

- „itt lenne az ideje befejezni a kioktatást,

- itt lenne az ideje elhagyni a felsőbbrendűség érzését,

- itt lenne az ideje befejezni a gyarmatosító hangnemet,

- itt lenne az ideje befejezni a szankciókkal fenyegetőzést és a folyamatos beavatkozást az országok belső ügyeiben"


– sorolta.

Kulcskérdés az EU-bővítés

Szijjártó Péter úgy véli, ez különösen napjainkban fontos, az Európai Uniónak ugyanis nagyobb szüksége van a régióra, mint fordítva.

A külgazdasági és külügyminiszter újfent felszólított az EU-bővítés felgyorsítására, amely szerinte a támogató nyilatkozatok ellenére tapodtat sem halad előre.

„Számunkra teljes mértékben világos, hogy Bosznia-Hercegovina stabilitása nélkül nincs nyugat-balkáni stabilitás. És mivel mi földrajzilag és fizikailag is nagyon közel vagyunk önökhöz, számunkra alapvető nemzeti érdek, hogy itt béke és nyugalom legyen" – fogalmazott.

Aláhúzta: Magyarország ehhez a helyi gazdaság fejlesztésével is hozzájárul, ezért hirdetett a kormány olyan támogatási programot, amely jó a boszniai Szerb Köztársaságnak és a magyar gazdaságnak is. Ennek keretében az első körben 4 milliárd forint támogatást nyújtottak 768 gazdálkodónak ahhoz, hogy 6,5 milliárd forint értékben magyarországi gyártású mezőgazdasági gépeket, eszközöket vásároljanak.

Úgy véli, a pályázat eredményes volt, és örömmel jelentette be, hogy egy megállapodás alapján Magyarország kormánya újabb 6,5 milliárd forintnyi támogatási programot indít meg augusztus elsejétől, amelynek keretében a mezőgazdasági termeléshez és a termények feldolgozásához szükséges eszközöket és gépeket vásárolhatnak az itteni, mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozók magyar gyártóktól".

„Egy-egy beszerzést 70 százalékos mértékben támogatunk, beszerzésenként 25 ezer euróig biztosítjuk a támogatást" – tájékoztatott a miniszter.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések