A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Továbbra is Bécs a legélhetőbb város a világon


Bécs megőrizte első helyezését az Economist Intelligence Unit (EIU) készítette a világ legélhetőbb városainak 2023-as rangsorában Koppenhága előtt, Melbourne hét helyezést javítva a harmadik, míg a 173-as listán Budapest a 35. 

Az EIU a rangsor összeállításakor figyelembe veszik például a város megbízható infrastruktúráját, a tömegközlekedés fejlettségét, a közbiztonságot, a kulturális a szórakozási lehetőséget, s az oktatás és egészségügyi szolgáltatás színvonalát. A legújabb rangsorban ugyan négy európai város is bekerült az első tíz közé – az első Bécs és a második Koppenhága mellett két svájci város Zürich és Genf is – de például London 12 helyet visszaesve csak a a 46., míg Stockholm 22 helyezést rontva a 43. Sokat mond a kanadaiak életminőségéről, hogy Calgary, Vancouver és Toronto is bekerült idén a legjobb 10 közé.

Bécs öt éven belül negyedszer szerezte meg az első helyet. Szorosan követi Koppenhága, egy hasonló méretű és hasonló adottságokkal rendelkező város. Nem véletlen, hogy az első tíz városból kilenc kicsi vagy közepes méretű, és mind a tíz magas életszínvonalú országokban található. Ezzel szemben a nagyvárosok magas bűnözési rátákkal, zsúfoltsággal küzdenek, ezért például a New York tíz helyet visszaesett a 69. helyre.

A kelet-európai városok közül Budapest, a tavalyi évhez hasonlóan az élbolyt követő második szakaszban szerepel. A 100 pontos rangsorolásban a 80-90 pont közötti városok közé került, ezzel megelőzve a térség fővárosait, köztük Prágát, Varsót és Pozsonyt is.

Nézzük meg, hogy a Bécs mivel érdemelte ki a öt éven belül negyedszer az első helyezést?

A BBC összeállításból kiderül, hogy az osztrák főváros csak 2021-ben veszítette el az elsőséget, amikor a járvány miatti bezárások érintették múzeumait és éttermeit. A stabilitás, az egészségügy, az oktatás és az infrastruktúra terén elért magas pontszámokkal Bécs a legélhetőbb város.

Egy bécsi lakos szerint: „Megőrzött történelmével, megbízható tömegközlekedési rendszerével, megfizethető gyermekfelügyeletével és a város határain belüli kávézók, színházak, sőt még pincészetek könnyű elérhetőségével Bécs ideális lakóhely. Néha, amikor túl sokat dolgozunk, és nem mehetünk vidékre, észre sem vesszük, mert a város határai belül is minden lehetőség adott a kikapcsolódásra, a szórakozásra is.” Valóban a városnak világhírű múzeumai, színházai és operaházai vannak, így a lakosok könnyedén hozzáférhetnek a kulturális élményekhez.

A távoli földrész, Ausztrália két városa Melbourne és Sydney is visszakerült a top 10-be. A harmadik helyezett Melbourne kapta az ország legmagasabb kulturális és környezeti pontszámát – ezek a tulajdonságok, amelyeket a lakosok is nagyra értékelnek. „Melbourne-ben nagyon gazdag a vendéglátás, a kulturális kínálat, valamint otthont ad olyan jelentős sporteseménynek, mint a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj és az Australian Open. A városban könnyű utazni villamosokkal, amelyek a külvárosokban is közlekednek. És rövid autóútra találhatóak a világhírű strandok és borvidék” – nyilatkozta Jane Morrell, melbourne-i ügyvéd.

A rangsor végén található városok továbbra is mélységes életkörülményekkel küzdenek. Az algériai Algír, a líbiai Tripoli és a szíriai Damaszkusz a három legkevésbé élhető város a világon. Az Ukrajnában zajló háború pusztításai miatt Kijev a megszerezhető 100-ból csak 23,2 pontot kaphatott, amellyel visszaesett az utolsó tízbe.

A tíz legélhetőbb város a világon 2023-ban
1. Bécs, Ausztria
2. Koppenhága, Dánia
3. Melbourne, Ausztrália
4. Sydney, Ausztrália
5. Vancouver, Kanada
6. Zürich, Svájc
7. Calgary, Kanada
7. Genf, Svájc
9. Toronto, Kanada
10. Oszaka, Japán és Auckland, Új-Zéland

Fotó: AFP/JOE KLAMAR

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések