A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Történelmi győzelmekre készül a német rendszerkritikus AfD


„Mi vagyunk most a legizgalmasabb jobboldali párt egész Európában.” Az egyre népszerűbb német rendszerkritikus jobboldali párt már az EP-választásra készül – miközben a baloldal tüntet ellenük, számolt be a Mandiner. 

Népszerűsége csúcsán kezd bele EP-választási kampányába az Alternatíva Németországért (AfD) párt. A rendszerkritikusságáról, euró- és migrációellenességéről ismert jobboldali párt a covidjárvány, illetve az ukrajnai háború kezdete és az ezzel járó válságok óta magasra tornázta népszerűségét. Az ellenzéki AfD hosszú ideje jött föl a vezető kormánypárt szocdemek (SPD) nyakára, az elmúlt hetekben pedig egyre több alkalommal meg is előzte népszerűségben – írják.

Jelenleg a szintén ellenzékben lévő CDU/CSU a legnépszerűbb párt, 25-28 százalék körüli támogatottsággal, őket az AfD követi 20-21 százalékkal, a szocdemek pedig 18-20 százalékon állnak a felmérések szerint. A meggyengült Zöldek 14-15 százalékon, a szintén kormányon lévő liberálisok 7 százalékon, a Baloldal (Linke) az 5 százalékos küszöbön állnak.

A lap szerint az AfD türingiai szervezete régóta viták és vizsgálatok tárgya: a keletnémet tartományban már az AfD a messze legnépszerűbb párt, legutóbb 34 százalékra is mérték őket, míg a Baloldal (Linke) 20-25 százalékon, a CDU 17-21 százalékon áll ott. Türingia láthatóan nagyon nem kér a ma Németországot kormányzó baloldali-liberális koalícióból: a szocdemek mindössze 10, a Zöldek és a liberálisok nagyjából 5-5 százalékon állnak a tartományban. Az AfD türingiai szervezete ugyanakkor a legradikálisabb és leghangosabb csoportosulás a párton belül: Björn Höckéék kijelentésein rendre felháborodik a baloldal és a mainstream sajtó, a szélsőséges kilengések pedig már a német titkosszolgálatok látókörébe is kerültek.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések