A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Toroczkai: tiltsák be a kárpátaljai magyarok behívását az ukrán fegyveres erőkbe


Kijev figyelmen kívül hagyja a Kárpátalja autonómiájáról szóló népszavazás eredményét - nyilatkozta Toroczkai László a RIA Novosztyinak. 

Kijevnek nem kellene besoroznia a kárpátaljai magyarokat az ukrán fegyveres erőkbe, mivel ez ellentmond a kárpátaljai autonómia megteremtéséről szóló 1991-es népszavazás eredményének - mondta Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke a RIA Novosztyinak adott interjújában.

"Ez a népszavazás döntött Kárpátalja autonómiájáról, sőt, a magyarok által lakott területeken magyar területi autonómia létrehozásáról beregszászi központtal. Kijev több mint 30 éve törvénytelenül figyelmen kívül hagyja a népszavazás eredményét. Egyetlen kárpátaljai magyart sem szabad erőszakkal besorozni az ukrán hadseregbe" - mondta a politikus.

Hangsúlyozta, hogy a Mi Hazánk határozottabb lépéseket követel a kárpátaljai magyarság érdekében, nemcsak az anyanyelvű oktatáshoz való jog visszaadását, hanem azt is, hogy az ukrán kormány erősítse meg az 1991-es népszavazás eredményét.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter áprilisban azt mondta, hogy az ukrán hatóságok nyolc és fél éve nem adtak egyértelmű választ a kárpátaljai magyarok elnyomásával kapcsolatos vádakra, és most nagyon sokakat mozgósítanak, olykor "nagyon brutális módon".

A magyar parlament 2022 márciusában rendeletben tiltotta meg a magyar területről Ukrajnába irányuló fegyverszállítást. Szijjártó kifejtette, hogy Budapest azért akarta biztosítani Kárpátalját, mert a területén keresztül történő fegyverszállítások legitim katonai célpontot jelentenének Oroszország számára.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések