A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szemtelennek, arcátlannak nevezte Zelenzkijt egy amerikai szenátor


Rand Paul amerikai szenátor felszólalt Volodmir Zelenszkij „merész” szónoklata miatt, amely szerint a NATO vonakodik garantálni Kijev csatlakozását, mondván, hogy az ukrán elnöknek talán át kellene hangolnia panaszait, hogy elkerülje a nyugati szövetségesek elidegenedését – írta meg az Oroszhirek.hu.


„Van egy régi angol mondás, amelyet talán tudatosítania kellene: ajándék lónak ne nézd a fogát” – mondta Paul, a Kentucky állambeli republikánus képviselő kedden a Fox Newsnak adott interjújában.

„Adtunk nekik százmilliárd dollárt, és van mersze olyan szemtelen lenni, hogy azt mondja nekünk, jobb lenne, ha felgyorsítanánk? Én azt mondanám, hogy ez merészség. azt mondanám, hogy ez arcátlanság, és ez nem túl hálás azért a százmilliárd dollárért, amit eddig adtunk neki.”

Paul azt követően tette megjegyzéseit, hogy Zelenszkij a NATO-t bírálta, amiért nem hajlandó ütemtervet adni a tagsághoz vezető útról. Joe Biden amerikai elnök és más NATO-vezetők Ukrajna csatlakozásának késleltetésével igyekeztek elkerülni a közvetlen háborút Oroszországgal.

A szövetség kedden azzal kezdte kétnapos vilniusi csúcstalálkozóját, hogy nyilatkozatot adott ki, amely szerint Kijevet csak akkor hívják meg a csatlakozásra, „ha a szövetségesek egyetértenek, és a feltételek teljesülnek”.

Zelenszkij a csúcstalálkozó első napján éles kritikát fogalmazott meg Kijev nyugati támogatóival szemben, mondván, hogy „példátlan és abszurd”, hogy Ukrajnának nem adnak konkrét határidőt a meghívás megadására és a NATO-hoz való csatlakozásra.

Kritizálta továbbá a „homályos megfogalmazásokat”, amelyek szerint Kijevnek bizonyos feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy taggá válhasson.

Paul és az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segélyek más kritikusai arra figyelmeztettek, hogy ha Kijev csatlakozhat a NATO-hoz, az szinte biztosan katasztrofális háborúhoz vezetne Oroszországgal. A 31 tagot tömörítő szervezet alapító okirata kimondja, hogy bármelyik tag elleni támadás egyenlő az összes tag elleni támadással, ami azt jelenti, hogy a szövetségesek kötelesek megvédeni a szóban forgó országot.

Paul egyike volt annak a 19 republikánus törvényhozónak, akik áprilisban az Ukrajnának nyújtott korlátlan amerikai segélyek leállítását követelték, mondván, hogy Bidennek inkább a diplomáciai megoldás keresésére kellene összpontosítania, hogy elkerülje a vérontás elhúzódását. Kritizálta Biden azon döntését is, hogy kazettás bombákat küld Ukrajnába, és a keddi Fox-interjúban azt mondta, hogy a konfliktusnak csak tárgyalásos megoldás révén lehet véget vetni.

„Amíg korlátlanul szállítunk fegyvereket Zelenszkijnek, addig szerintem nem lát okot arra, hogy tárgyalásokat folytasson” – mondta Paul. „Ezért úgy gondolom, hogy halogatjuk a tárgyalásokat, de végső soron a vesztes az ukrán nép”.

Oroszország eközben azzal érvelt, hogy a nehézfegyverek és más katonai segélyek Kijevnek történő szállítása a NATO-országokat de facto a konfliktus közvetlen résztvevőivé teszi. Moszkva azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna semlegessége lenne a két ország közötti tartós béke egyik feltétele.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések