A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szabadkán élő albánok adnak fegyvereket a migránsoknak


Folyamatos a migránsok mozgása a szabadkai erdőkben. A környéken élők közül sokan félnek. Azt mondják, rendszeresen lövöldözéseket hallanak, és újonnan érkező migráns csoportokat látnak.

 Rendőrök felügyelik a makkhetesi erdő bejáratát Szabadkán. A helyiek beszámolói szerint, van is miért. Arra panaszkodnak, hogy a környéket a migránsok és az embercsempészek uralják.
 
Marko Šarčević: „Nem lehet bemenni az erdőbe. Amikor arra mentem, láttam, hogy nagyon sokan vannak. Olyankor nem lehet arra menni, főleg nem egyedül.”
 
Montai Valéria:

„Hallom a lövöldözéseket, és azok nem egyszerű pisztolylövések, hanem nehéz fegyverzetből származnak. Amikor az ember reggel hat órakor issza a kávét, nem kellemes hallani, hogy lövöldöznek.”
 Ami megfigyelhető, hogy rendkívül szervezett csoportok tanyáznak az erdőben. Úgynevezett őrszemek vannak, akik azt felügyelik, hogy valaki érkezik-e az erdőbe, és ha veszélyt éreznek, akkor azt azonnal jelentik a tábor többi tagjainak.
 
Hasonló helyzet fogadta a Pannon RTV stábját az erdős terület egy másik szélén is. Onnan nem messze is illegális migránstáborok vannak. A bevándorlók itt is kategorikusan elutasították azt, hogy beszéljenek velünk, vagy felvételek készüljenek róluk.
 
A szabadkai befogadóközpontban már más a helyzet. Ott saját elmondásuk szerint főleg olyan migránsok tartózkodnak, akik nem akarnak keveredni az erdőkben tanyázó bűnözőkkel. A taxisok itt is állandó mozgásban vannak, hozzák, viszik az illegális bevándorlókat. A migránsok ugyanakkor így sem kerülhetik el az embercsempészekkel való üzletelést, ha tovább akarnak jutni.
 
„Várni kell. Aztán jelentik, amikor menni lehet. Ez rendszerszerűen működik. Egy nap szólnak, hogy készen állsz-e az útra. Összepakolsz és indulás.”
 
Bratislav Gašić szerb belügyminiszter pénteken Szabadkán tájékozódott az eseményekről. Elmondta: a helyzetet az is nehezíti, hogy sok esetben maguk a helyi lakosok segítik a migránsokat. „Az elmúlt két hónapban 1474 rendőr volt szolgálatban ezen a környéken, akik az önök biztonságáért dolgoztak. De meg kell érteniük, hogy a migránsoknak valakik innen, helyi emberek adnak szállást, adnak el fegyvereket.”
 
A szerb belügyminiszter elmondta: nemrég egy albán származású szabadkai lakost tartóztatott le a rendőrség, aki fegyvereket adott el a migránsoknak. Bratislav Gašić szerint maguk a helyiek is tapasztalhatják, hogy sok esetben szabadkai lakosok adnak ki szállást az illegális bevándorlóknak, szabadkai taxisok fuvaroztatják őket. Hozzátette: ha ilyen történéseket észlelnek, tegyenek feljelentést a rendőrségen.

Belföld
 ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések