A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pentagon: mérlegeljük a katonai válaszlépéseket az orosz jelenlétre a szíriai légtérben


Az Egyesült Államok mérlegeli a katonai válaszlépéseket az orosz jelentétre a Szíria feletti légtérben – közölte pénteken a Pentagon egyik tisztviselője az Associated Pressnek. Miközben a szíriai kormány azt akarja, hogy az USA hagyja el az országot, Washington ragaszkodik ahhoz, hogy büntetlenül repüljenek a drónjai az országban.

A névtelenül nyilatkozó tisztviselő nem volt hajlandó megmondani, hogy milyen lehetőségeket fontolgatnak, de azt állította, hogy az Egyesült Államok “a Szíria feletti égbolton tapasztalható növekvő orosz agresszióval szemben kíván fellépni” – közölte a hírügynökség.

A hónap elején az amerikai légierő központi parancsnoka, Alex Grynkewich altábornagy azt állította, hogy orosz vadászgépek egy hét alatt három alkalommal “zaklatták” az amerikai MQ-9 Reaper drónokat Szíria felett. Az orosz légierő akkoriban közös gyakorlatot tartott szíriai partnerével, és Moszkva azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a drónok berepüléseivel megsértette a korlátozott légteret, amit a Pentagon tagadott.

Bassár Aszad szíriai elnök 2015-ben meghívta az orosz hadsereget, hogy segítse erőit az iszlamista fegyveresek elleni harcban. Oroszország azóta is fenntartja katonai jelenlétét Szíriában, akárcsak az Egyesült Államok, amely 2014-ben saját bombázó hadjáratot indított az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) ellen. Az Egyesült Államok emellett titkos és nyílt támogatást is nyújtott több tucat Aszad kormányával szemben álló militáns csoportnak.

Aszad többször felszólította az amerikai csapatokat, hogy hagyják el Szíriát, de Washington ezt elutasítja. Egyszerre mintegy 900 amerikai katona állomásozik Szíriában, és a névtelenül nyilatkozó tisztviselő az AP-nek elmondta, hogy az USA továbbra is légi bevetéseket fog indítani az ország nyugati részén.

A tisztviselő szerint az Oroszország, Szíria és Irán közötti “növekvő együttműködés” célja, hogy az Egyesült Államokat egyszer és mindenkorra kiszorítsák Szíriából.

Ami Iránt illeti, az USA a hétvégén F-16-os vadászgépeket küld a Perzsa-öbölbe, hogy megvédjék a nyugati teherhajókat az iráni erők általi elfoglalástól – mondta a tisztviselő. Irán ebben a hónapban megpróbált lefoglalni két olajszállító tankert, amelyekről azt állította, hogy üzemanyagcsempészetben vettek részt, de az amerikai haditengerészet megakadályozta az egyiket. A másik hajót sikeresen lefoglalták, és több mint egymillió liter csempészett üzemanyagot találtak a fedélzeten – jelentette az iráni Fars hírügynökség.

Teherán és Damaszkusz többször is azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy lopott szíriai olajat szállít a Hormuzi-szoroson keresztül. A szíriai kormány szerint az ország napi olajtermelésének 80 százalékát “az amerikai erők és az általuk támogatott fegyveres csoportok” viszik külföldre.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések