A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Összecsapásokba torkollt egy afrikai fesztivál Németországban - huszonkét rendőr megsérült


A vitatott gießen-i Eritrea Fesztivál kezdetén zavargások törtek ki. Az erőszakos tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, és több embert őrizetbe vettek. Később a helyzet megnyugodott - írja a hessenschau.de. 

A németországi incidens hátterében az eritrea-i politikai helyzet áll.


Az erőszak okait az eritreai diktatúra szolgáltatja

Egypárti diktatúra Eritreában - A mintegy hárommillió lakosú Eritrea Északkelet-Afrikában, a Vörös-tenger partján fekszik, és nemzetközileg nagyrészt elszigetelt. Isayas Afewerki elnök az Etiópiától való 30 évvel ezelőtti, évtizedekig tartó függetlenné válása óta egypárti diktatúrában uralkodik. A véleménynyilvánítás és a sajtószabadság szigorúan korlátozott. Nincs sem parlament, sem független bíróságok vagy civil társadalmi szervezetek. Emellett szigorú katonai szolgálat és kényszermunka van érvényben, amely elől sokan külföldre menekülnek.


A város szerint a szervezők "családi fesztiválnak" nevezik a fesztivált. A zene és az ételek mellett politikai beszédek is szerepelnek a programban. Azt nem tudni, hogy a beszédek miről fognak szólni - mondta a város szóvivője. A fesztivál több mint tíz évvel ezelőtt költözött Frankfurtból Giessenbe, valószínűleg azért, mert a közép-hesseni város központi fekvése és a fesztiválra alkalmas csarnok miatt.

A tüntetők azzal vádolják a szervezőket, hogy propagandát folytatnak a rezsim és annak uralkodója, Iszajasz Afewerki számára, és adományokat is gyűjtenek. A fesztiválon már tavaly is voltak erőszakos zavargások.


Összecsapások a rendőrséggel

"A kollégákat tömegesen megtámadták, köveket, üvegeket, füstbombákat dobáltak"

- mondta a rendőrségi szóvivő.

Huszonkét rendőr megsérült.



Gumibotok, paprikaspray és vízágyú

A rendőrség szerint a város különböző pontjain potenciálisan erőszakoskodó emberek csoportjai voltak jelen, és néhányukat őrizetbe vették, például a Giessen Hessenhallen, a fesztivál helyszíne előtt. "Ez körülbelül 80 ember, akik masszív erőszakot alkalmaztak a rendőrökkel szemben, és megpróbálták áttörni a kordont" - mondta a szóvivő.

A fesztivál ellen szombat délben kezdődött tüntetés a belvárosban. A rendőrség a helyzettől függően a város különböző pontjain zárta le az utcákat. A rendőrség közlése szerint a Neustädter Tornál nagyszámú résztvevővel történt összetűzés.

A Heuchelheim-hídról tárgyakat dobáltak le, és autókat rongáltak meg. Egy Hessenhallen közelében lévő üzlet alkalmazottjai arról is beszámoltak, hogy az arra járó autók ablakait betörték. Az egyik alkalmazott elmondása szerint saját biztonságuk miatt is aggódtak.

Szombat délutánra a rendőrség szerint a helyzet megnyugodott. A rendőrök a gyűlés befejezése után a demonstráció néhány résztvevőjét a buszukhoz kísérték.

A nap folyamán több száz embert ellenőriztek. Mintegy 200 embert igazoltattak. Legalább 60-at őrizetbe vettek, és több tucatot kiutasítottak. Két férfit, egy 36 és egy 25 éves eritreai férfit körözött bűnözőként állítottak elő.

A durva helyzet miatt a rendőrség a több mint 1000 szolgálatban lévő rendőr mellett több száz további rendőrt hívott be Hessen-szerte.

A rendőrség emellett figyelmeztetett az álhírek terjesztésére a közösségi médiában. Többek között arról beszéltek a chaten, hogy egy embert megöltek, de ez egy álhír volt.

A fesztiválra szombaton és vasárnap akár 2500 látogatót is várnak. Péntek és szombat délutánra két ellentüntetést jelentettek be egyenként 300 résztvevővel. Egy eredetileg bejelentett, a rendezvény területének irányába tartó felvonulást a gyülekezési hatóságok betiltottak.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések