A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Oroszország elhagyja a dollárt az Afrikával folytatott kereskedelemben is


Az amerikai dollárt fegyverré tették 

A folyamatban lévő Oroszország-Afrika csúcstalálkozón szó lesz a kölcsönös kereskedelemben alkalmazott alternatív fizetési mechanizmusokról – mondta csütörtökön Oroszország egyik vezető bankára, számol be az Orosz Hírek.

Andrej Kosztyin, Oroszország második legnagyobb bankjának, a VTB-nek a vezérigazgatója a szentpétervári rendezvényen újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy az amerikai dollárt fegyverré tették, ezért a nemzetek fokozatosan el fognak távolodni a dollár használatától a kereskedelemben.

„A strukturális változásoknak mindenképpen meg kell történniük. Az afrikai országok is ennek megfelelően cselekszenek. Már elkezdték létrehozni saját információcsere- és elszámolási rendszereiket a nemzeti valutákban. Ez ígéretes tendencia” – Mondta Kosztyin.

„Az alternatív valutákban történő kereskedelmi elszámolások aránya tovább fog növekedni” – tette hozzá.

Oroszország és kereskedelmi partnerei a fejlődő országok közül, mint például a BRICS-tag Brazília, Kína, India és Dél-Afrika, a kölcsönös kereskedelemben elkezdtek áttérni az alternatív valutákra, miután a szankciók gyakorlatilag elvágták Moszkvát a nyugati pénzügyi rendszertől. Egyre több nemzet fejezte ki támogatását a tendencia iránt.

Putyin elnök a hónap elején nyilvánosságra hozta, hogy a Moszkva és legnagyobb kereskedelmi partnere, Peking közötti tranzakciók több mint 80 százalékát rubelben és jüanban bonyolítják le.

Oroszország a hónap elején jelentette be, hogy tárgyalásokat kíván kezdeni a nemzeti valutákra való átállásról a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) országaival, nevezetesen Bruneivel, Kambodzsával, Indonéziával, Laosszal, Malajziával, Mianmarral, a Fülöp-szigetekkel, Szingapúrral, Thaifölddel és Vietnammal.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések