A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

ORF: több mint 60 német harcolhat az oroszok oldalán


A német belügyminisztérium szerint több mint 60, “szélsőségekkel kapcsolatban álló” személy hagyta el az országot, többségük azzal a szándékkal utazott Ukrajnába, hogy részt vegyen az ellenségeskedésekben. 

Az ORF osztrák tévécsatorna szerint a legtöbb ilyen ember, akik között jobboldali és baloldali aktivisták egyaránt vannak, oroszbarátok. Németországból több tucat szélsőséges utazott a háborús övezetbe, miután megkezdődött az ukrajnai orosz katonai különleges művelet – jelentette az ORF osztrák tévécsatorna a német belügyminisztériumtól kapott adatokra hivatkozva.

A biztonsági hatóságok 61 ember “szélsőségességgel vagy politikai indíttatású bűncselekményekkel kapcsolatos” kiutazását regisztrálták. 39 ember esetében valós jelek utaltak arra, hogy “az ellenségeskedésekben való részvétel szándékával” hagyták el az országot. Közülük 27-en oroszbarátok, 12-en pedig ukránbarátok voltak.

A német hatóságok konkrét információkkal rendelkeznek arról, hogy ezen személyek egyértelmű többsége részt vett az ellenségeskedésekben. Közöttük jobboldali és baloldali szélsőségesek egyaránt vannak.

A német hatóságok azonban többségüket az “idegen ideológiának” nevezett jelenség körébe sorolják – jegyzi meg az ORF. Konkrét csoportokra való bontás az adatok hiánya miatt nem lehetséges – állítja a minisztérium.

Az ukrajnai ellenségeskedésekben való részvétel elvileg nem büntethető – mondta a német szövetségi igazságügyi minisztérium szóvivője. Ez akkor érvényes, “ha nem zsoldosként, hanem a reguláris fegyveres erők vagy azzal egyenértékű önkéntes alakulatok és milíciák tagjaiként tevékenykednek” – magyarázta.

Ez azonban nem védi meg őket az esetleges háborús bűnökkel kapcsolatos vizsgálat alól – állapítja meg az ORF osztrák tévécsatorna.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések