A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lengyelország amerikai atomfegyverek telepítését kérte a területére


Válasz arra a moszkvai döntésre, hogy a szomszédos Belaruszban állomásoztatja taktikai atomfegyvereit 


Varsó arra kéri a NATO-t, hogy vegye fel a szövetség nukleáris fegyverek megosztásáról szóló programjába – közölte Mateus Morawiecki miniszterelnök hétfőn Brüsszelben újságírókkal. A program lehetővé teszi amerikai atombombák telepítését más országok területén – írja az oroszhírek.hu.

Morawiecki válasznak nevezte Lengyelország kérését arra a moszkvai döntésre, hogy a szomszédos Belaruszban állomásoztatja taktikai atomfegyvereit.

„Mivel Oroszország taktikai atomfegyvereket szándékozik telepíteni Belaruszba, mi… azzal a kéréssel fordulunk… a NATO-hoz, hogy engedje meg, hogy részt vegyünk a nukleáris megosztási programban" – mondta a miniszterelnök.

A végső döntést a kérdésben Washington fogja meghozni – mondta Morawiecki, hozzátéve, hogy Varsó kinyilvánítja szándékát, hogy „gyorsan cselekszik ebben a tekintetben".

Lengyelország „nem akar tétlenül ülni" – mondta, miközben azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy növeli „a fenyegetések minden fajtáját".

A NATO 2009-ben indított nukleáris megosztási programja keretében amerikai B–61-es atombombákat telepítettek Európa különböző pontjaira, többek között Belgiumba, Németországba, Olaszországba, Hollandiába és Törökországbe.

Egyes nemzetek ezután látszólag megbánták, hogy engedélyezték az amerikai atomfegyverek telepítését a területükre. Még 2010-ben a német törvényhozók döntöttek az amerikai atomfegyverek Németországból való kivonásáról, de a fegyverek azóta is ott vannak.

2023 áprilisában Sevim Dagdelen, a baloldali párt Bundestag-frakciójának helyettes vezetője az amerikai csapatok kivonását követelte Németországból, az amerikai atomfegyverekkel együtt ismét.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések