A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lemondott a görög miniszter, aki az erdőtüzek alatt egy szigeten nyaralt


Csaknem két hétig tartó pusztítás után pénteken csillapodtak a görögországi erdőtüzek, a tűzoltók ugyanakkor még próbálják megfékezni az újra felcsapó lángokat az ország középső részén, ahol az előző nap egy lőszerraktárban történt robbanás elől menekültek az emberek. 

A rendkívüli hőség és az erős szél által gerjesztett tüzek július 17. óta öt ember életét oltották ki az országban, otthonokat, farmokat és gyárakat pusztítottak el, és erdős területeket perzseltek fel. A kormány pénteki mérlege szerint 667 erdő- és bozóttűzben 50 ezer hektárnyi növényzet égett le. A lángok csütörtökön elérték a légierő egyik lőszerraktárát Néa Anhialosz tengerparti település mellett. A lerakatban keletkezett tűz hatalmas robbanásokat okozott és megközelítette a lakónegyedeket, ahonnan az emberek szárazföldön és tengeren menekültek Volosz városába.

A közeli katonai repülőtéren állomásozó vadászgépeket elővigyázatosságból áthelyezték – közölte egy kormánytisztviselő. Nikosz Dendiasz görög védelmi miniszter pénteken közölte, hogy elrendelte az incidens kivizsgálását.

ó

A tűzoltók “emberfeletti erőfeszítést” tettek, ám a Volosz környékén és Ajaloszban újra fellángoló lángokat egyelőre nem sikerült megfékezniük – közölte a katasztrófavédelem.

A munkaügyi minisztérium szerdán és csütörtökön is felszólította a környékbeli munkáltatókat, hogy másnap függesszék fel cégeik működését.

>>> Lemondott pénteken Nótisz Mitarákisz, az állampolgárok védelméért felelős miniszter, görög sajtóértesülések szerint azért, mert az elmúlt tíz nap során nem sikerült hatékonyan fellépni az országban több helyütt pusztító erdő- és bozóttüzek ellen, ráadásul a sokak számára válságos napokban egy görög szigeten nyaralt.

Kiriákosz Micotákisz csütörtökön kijelentette: Görögországnak meg kell reformálnia tűzoltási és tűzmegelőzési politikáját, és többet kell tennie a klímaváltozásnak az ország gazdaságára és társadalmára gyakorolt drámai hatásainak enyhítése érdekében.

Görögország számos erdőtűzzel küzd az idén, a lángok elleni küzdelmet tovább nehezíti a 40 Celsius-fokot meghaladó hőhullám és az erős szél. A tűzvész eddig öt ember életét követelte országosan. Ródosz szigetén, ahol a hét végén több mint 20 ezer ember menekült el otthonából és a tengerparti szállodákból, 11. napja küzdenek a lángokkal, amelyek a sziget területének mintegy tíz százalékát felperzselték.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések