A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kulabá azt követeli, hogy a NATO szabjon világos határidőt Ukrajna meghívására a szövetségbe


Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint a NATO-tagállamoknak világosan meg kellene határozniuk egy időkeretet, amikor készen állnak arra, hogy meghívják Ukrajnát a szövetségbe.


“Ha a NATO vezetői még nem állnak készen arra, hogy Vilniusban kijelentsék a meghívást, akkor világosan meg kellene mondaniuk, hogy mikor állnak készen. A tagságnak formális követelményei vannak, míg a meghívásnak nincsenek. Mindössze stratégiai előrelátásra és politikai akaratra van szükség” – írta Kuleba a Foreign Policy című amerikai magazinban megjelent cikkében.
Hirdetés

Kuleba azt is írta, hogy Ukrajna azt kéri a NATO-tól, hogy a közelgő litvániai csúcstalálkozón ismerjen el “három nyilvánvaló dolgot”. “Először is, a NATO-nak ugyanúgy szüksége van Ukrajnára, mint Ukrajnának a NATO-ra. Másodszor, Ukrajna szerves része az euroatlanti biztonságnak, harmadszor pedig, Ukrajnát már most meg kell hívni a NATO-ba, és taggá kell válnia, ha teljesíti a feltételeket” – mondta Kuleba.

A diplomata leszögezte, hogy Kijev nem követeli az azonnali NATO-tagságot, mert szavai szerint Ukrajna “egyedül”, de “a partnerek nagylelkű támogatásával” tervezi a győzelmet, miközben “nem rántja bele a NATO-t egy katonai konfliktusba Oroszországgal”.

Korábban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közölte, hogy a NATO vezetői július 11-12-én Vilniusban jóváhagynak egy többéves támogatási csomagot Ukrajnának, amely közelebb hozza az országot a szövetséghez, valamint megvitatják a tagsági kilátásokat.

Korábban Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy ha Ukrajna nem kap meghívást a NATO-csatlakozásra a vilniusi csúcstalálkozón, az demotiválni fogja az ukrán csapatokat.

Elmondta, hogy többször beszélt az európai vezetőkkel, Joe Biden amerikai elnökkel és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, és arra kérte őket, hogy “ne üssék ki a talajt Ukrajna lába alól”.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések