A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kizártak egy ukrán vívót a világbajnokságról, mert nem volt hajlandó kezet fogni az orosz ellenfelével


Kizárták az ukrán Olga Harlan kardvívót a milánói vívó-világbajnokságról, mert nem volt hajlandó kezet fogni az orosz ellenfelével – írja az MTI. 

Az egyéniben négyszeres világbajnok Olga Harlan kiemeltként a főtáblán kezdett az olimpiai kvalifikációs versenyen, ahová az orosz Anna Szmirnova a selejtezőből jutott be. Harlan a vb előtt még úgy nyilatkozott, hogy nem indul azokban a számokban, ahol orosz vagy belarusz vívóval találkozhat össze. Azonban Harlan – mint a női kardvívás egyik legjobbja – bennmaradt a mezőnyben, nem lépett vissza. Valószínűleg abban bízott, hogy nem kerül orosz vagy belarusz vívó a főtáblára. Szmirnova azonban bejutott a 64 közé, ráadásul össze is került Harlannal.

Egy nappal korábban, férfi párbajtőrben a 2022-ben vb-bronzérmes ukrán Igor Reizlin nem állt ki az első fordulóban az orosz Vagyim Anohin ellen. Harlan viszont ott volt a páston csütörtökön, és a jelentős ukrán szurkolótábor előtt 15-7-re megverte ellenfelét.

Az asszó végén azonban nem fogott kezet, ami pedig kötelező, és ennek elmaradása fekete lappal, azaz kizárással jár.

Harlan előretartotta a kardját, hogy a két fegyver összeérintésével történjen meg az elköszönés, pár másodpercig Szmirnovával szemben állt, de az orosz vívó ebben a megoldásban nem volt partner, nem nyújtotta felé a kardját. Harlan ezután levonult a pástról, az orosz kardozó viszont nem, nem is kötött ki, mert azzal elfogadta volna az eredményt. Több versenybíró és döntéshozó is megjelent a páston, hosszasan tanakodtak, de döntés nagyon sokáig nem született. Szmirnova kapott egy széket és a pást közepére ülve várt.

A programot jó pár perces várakozás után folytatták, az arra a pástra kiírt meccset – Szűcs Luca és a kínai Sao Ja-csi asszóját – egy másikra tették át. (A kínai vívó 12-14-ről fordítva 15-14-re nyert Szűcs ellen.)

Szmirnova továbbra is sokáig várakozott a páston, végül jelezték neki, hogy mindenképpen foglalkoznak az ügyével, így elhagyhatja a pástot. A versenyt lebonyolító directoire technique (DT) aztán olyan döntést hozott, hogy a szabályokhoz ragaszkodva fekete lap és kizárás jár Harlannak – számolt be róla Szetey András, a DT tagja.

Ugyanakkor itt nem állt meg az ügy, elhangzott olyan álláspont is, hogy nem szerencsés, ha kizárnak egy ukrán versenyzőt, amikor végre kiáll egy orosz ellen. Később úgy volt, hogy Harlan folytathatja a versenyt, mert a mérkőzésvezetőnek kellett volna felmutatnia a fekete lapot, ő viszont befejezettnek nyilvánította az asszót. Az ukrán vívó a neve sokáig szerepelt is a következő fordulóban, végül egy-két perccel az újabb asszója előtt a nagy táblán jelezték, hogy kizárták, így ellenfele a bolgár Joana Ilieva jutott tovább. Szetey András az MTI-nek azt mondta, a DT elnöke ragaszkodott a szabályhoz, így kizárták Harlant.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések