A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiszivárgott: ezt írja Brusszel a magyar jogállamiság helyzetéről


A tervezet főbb megállapításai Magyarországra nézve meglehetősen negatívak. 


Kedden a Portfolio birtokába került az Európai Bizottság jogállamisági jelentésének tervezete. A lap közölte, hogy a dokumentum tartalmában megegyezik a Politico által közzétett megállapításokkal.

A tervezet főbb pontjai Magyarországra nézve meglehetősen negatívak. Igaz ugyan, hogy

a dokumentum direkt jogi következményekkel nem jár,

azonban a magyar kormány ennek ellenére is aggódhat miatta. A Portfolio közölte, hogy „az Európai Parlament képviselői hivatkozási alapként további keménykedéseket követelhetnek Magyarországgal szemben a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF), valamint a kohéziós alapok forrásainak lehívásakor".

Az elemzésben közölték, hogy három jogállamiságot érintő eljárás is fut Magyarország ellen.

Az első a hetes cikk szerinti procedúra, amely a tanácsi szavazati jog felfüggesztését jelentheti. Mellette a hétéves költségvetés forrásait blokkoló horizontális feljogosító feltételek rendszere, végül pedig a kondicionalitási eljárás, amely egyszerre hat ki az RRF és a 2021-2027 közötti kohéziós pénzek lehívására.

A jelentés ugyanakkor megállapítja, hogy összességében Magyarország bizonyos területeken előrelépést ért el. A pozitív fejlemények ellenére azonban még mindig jelentős problémák orvoslását várja el az Európai Bizottság a kormánytól. Az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása, a korrupcióellenes erőfeszítések megerősítése, a lobbizás átláthatóságának fokozása, sőt a média függetlenségének biztosítását is megemlítették.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések