A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Készenlétben a francia rendőrség, július 14-én lángba borulhat Franciaország


Közben a migránslázadás bűnözői már rettegnek a szabadcsapatoktól. Egyre másra szaporodnak Franciaországban azok a „szabadcsapatok”, amelyek a tehetetlen és gyenge rendőrség mellett/helyett önkéntes akciók keretében küzdenek a bűnöző, fosztogató gyújtogató migránsok ellen.

Élisabeth Borne miniszterelnök "masszív eszközöket ígért a franciák védelmére" a július 14-i hétvégére. A francia nemzeti ünnepen tilos lesz a tűzijátékok árusítása, hogy megakadályozzák az újabb erőszakos cselekményeket, amelyek június 27-én, a 17 éves Nahel halálát követően robbantak ki az országban. Az algériai származású fiút egy rendőr lőtte le egy közúti ellenőrzés során Nanterre-ben.
 
Tilos lesz a gyülekezés, a tűzijáték használata - mondta a francia kormányfő a Le Parisiennek adott interjúban, vagyis a végrehajtó hatalom attól tart, hogy ismét lángba borulhatnak a francia városok.

A vasárnap megjelent rendelet megtiltja a randalírozók által gyakran használt tűzijáték-mozsár "árusítását", tartását és "szállítását" is.
 
„Csak olyan szakemberek vásárolhatják meg, akik az önkormányzatok számára szervezik a tűzijátékot”.
 
A fiatal erőszakos elkövetők családjainak esetleges szankcióival kapcsolatban a miniszterelnök arra figyelmeztet, hogy a végrehajtó hatalom "törvénymódosítást kezdeményez (...), ha a meglévő jogi keretek nem elegendőek". A kormány ebben az ügyben a kiskorúakra vonatkozó bírság kiszabását fontolgatja, a felnőttek  pénzbírságának mintájára, ha ilyen cselekményeket követnek el.

A Nahel halálát követő erőszakhullám óta Emmanuel Macron abszolút prioritássá tette a rend helyreállítását. Ennek részeként Val-d'Oise-ban és Párizsban betiltották az Adama Traoré emlékére rendezett összejöveteleket, aki nem sokkal azután halt meg, hogy csendőrök letartóztatták 2016 júliusában. A tiltás azonban nem akadályozta meg, hogy szombaton  2000 ember gyűljön össze a fővárosban.

Adama testvérét, Youssouf Traoré-t letartóztatták, és a rendőrség őrizetbe vette közhatalmat gyakorló személy elleni erőszak és lázadás miatt.
 
Az igazságügyi minisztérium adatai szerint a Franciaországot megrázó zavargások során  3734 személyt rendőri őrizetbe vettek, közül 1163-an kiskorúak voltak. „Emmanuel Macronnak feltétlenül meg kell mutatnia a franciáknak, hogy minden intézkedést megtettek a zavargások megakadályozására” – mondta Bruno Cautrès politológus az AFP-nek. "
 
„Ha az erőszak idén nyáron újra elkezdődik, annak hatása nagyon negatív lesz a kormányra nézve."
 
Egy új törvényt is elfogadtak a múlt héten az országban. Ennek lényege, hogy a francia rendőrség a jövőben a „gyanúval”érintettek szinte minden adatához hozzáférhet. A rendőrség felhatalmazást kap a gyanúsítottak megfigyelésére úgy, hogy távolról aktiválja a kamerát, a mikrofont és a GPS-t az érintettek telefonjain és egyéb eszközeiken.

A laptopokra, autókra és egyéb kapcsolódó tárgyakra, valamint telefonokra is kiterjedő intézkedés lehetővé tenné a legalább öt év börtönnel büntethető bűncselekmények gyanúsítottjainak mozgásának követését. Az eszközök távolról is aktiválhatók a gyanúsított személyek hangjának és képeinek rögzítésére.
 
A rendelkezések  „komoly aggodalmakat vetnek fel az alapvető szabadságjogok megsértésével kapcsolatban”  – írta az akkor még csak tervezetként létező intézkedéssel kapcsolatban májusi közleményében a La Quadrature du Net digitális jogi csoport.

Emmanuel Macron pártjának képviselői azzal nyugtatták a tiltakozókat, hogy a megfigyeléseket azokra a helyzetekre korlátozzák,  „amikor azt a bűncselekmény természete és súlyossága indokolja” , és csak „szigorúan arányos időtartamra”.

Az érzékeny szakmák, köztük az orvosok, újságírók, ügyvédek, bírák és parlamenti képviselők nem lennének legitim célpontok. Az igazságügyi miniszter, Dupond-Moretti közölte:  "Messze vagyunk az 1984 totalitarizmusától "  – utalva George Orwell kultikus regényére, az 1984-re, amelyben a felügyelő állam tökéletes alkalmazkodást követel a polgároktól.



Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések