Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Kapros nyári zöldségleves húsgombóccal: messzire száll az illata


A nyári zöldségleves a húsgombóctól kiadós, a belefőzött kaportól pedig ellenállhatatlanul illatos lesz.


A nyári zöldségleves húsgombóccal főzve laktató, vitamindús és nagyon finom. A gombócok akkor lesznek a legfinomabbak, ha vegyesen készülnek sertés- és marhahúsból. Ha szívesen kísérletezel különböző levesbetétekkel, a maceszgombóclevest is érdemes kipróbálnod.

Hozzávalók 4 személyre

A húsgombócokhoz:
👉 25 dkg darált sertéshús
👉 25 dkg darált marhahús
👉 1 evőkanál főtt rizs
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 1 tojás
👉 só
👉 bors

A leveshez:
👉 1 l alaplé
👉 10 dkg kifejtett zöldborsó
👉 3 zellerszár
👉 2 babérlevél
👉 2 sárgarépa
👉 1 fehérrépa
👉 1 hagyma
👉 1 csokor kapor
👉 1 evőkanál citromlé
👉 0.5 karalábé
👉 0.25 zellergumó
👉 só
👉 bors
👉 olaj

Elkészítés:

A leveshez a zöldségeket készítsd elő: a répákat tisztítsd meg és karikázd fel, a zellert és a karalábét vágd kockákra. Egy lábosban hevíts olajat, pirítsd meg rajta a zöldségeket, majd öntsd fel alaplével. Add hozzá az egészben hagyott zellerszárakat, a babérlevelet, a megpucolt, egészben hagyott hagymát, sózd, borsozd, és lassú tűzön kezdd el főzni.

Közben a húsgombóchoz való rizst egy kevés vízben párold puhára. Maradék főtt rizst is nyugodtan használhatsz hozzá.

A kétféle darált húst tedd egy tálba. Add hozzá a kifőtt rizst, a pirospaprikát, a tojást, a sót és a borsot. Gyúrd jól össze, és formálj belőle gombócokat. Amikor a leves már fél órája fő, tedd bele a gombócokat, és további húsz perc alatt főzd őket puhára. A végén adj hozzá egy evőkanál citromlevet, és szórd meg aprított kaporral. Tálalás előtt a zellerzöldet halászd ki belőle.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések